18 TIPS VOOR EEN LAGERE ENERGIEREKENING.

18 tips voor een lagere energierekening van vakman Erwin Kremers, verwarmingsspecialist voor Brabant

De gasprijs was vorige maand acht keer hoger dan het jaar daarvoor. Veel mensen maken zich zorgen over hun energierekening. Daarom geeft Erwin Kremers, Feenstra’s verwarmingsspecialist voor Brabant, 18 tips voor het verlagen van uw energierekening. Met veel tips kunt u direct aan de slag, terwijl andere tips wat meer voorbereiding vragen. Als u nu begint om uw energierekening binnen de perken te houden heeft u daar de hele winter profijt van. En omdat minder energieverbruik ook een lagere CO2-uitstoot betekent, slaat u twee vliegen in één klap: beter voor de portemonnee en u doet gelijk wat voor het milieu.

“Mensen vragen mij vaak hoe ze zo slim mogelijk met energie kunnen omgaan en de energiekosten kunnen drukken. Als monteur kom ik veel bij de mensen thuis. Elke woning is anders en ook de energiewensen zijn anders. Daarom hierbij 18 tips. Voor iedereen zit daar wel een aantal bruikbare oplossingen tussen.”

Meteen beginnen:

 1. De eco-stand is zuiniger dan de comfort-stand

Veel combi-cv-ketels hebben een comfort-stand die ervoor zorgt dat u snel warm water heeft. Dat is fijn, maar het kost wel gas. De meeste cv-ketels kunt u ook op een eco-stand zetten. U verbruikt dan minder gas en u stoot daardoor ook minder CO2-uit.

 1. Cv-ketel tijdig bijvullen

Zit er te weinig water in de leidingen en radiatoren van uw cv, dan verbruikt de verwarming onnodig veel aardgas. Kijk daarom regelmatig naar de waterdruk. Die moet tussen 1,5 en 2,0 bar zijn. Controleren en bijvullen is een simpel klusje, zeker als u eerst even naar dit handige filmpje kijkt.

 1. Cv-ketel tijdig ontluchten

Komt er te veel lucht in de leidingen en radiatoren van uw verwarming, dan moet de cv-ketel harder werken om het huis warm te krijgen. U verbruikt dan onnodig veel aardgas én u stoot meer CO2 uit. Hoort u water stromen? Wordt de verwarming niet warm? Dan is het tijd om te ontluchten. Ook dat is zo gebeurd als u vooraf even naar dit instructiefilmpje kijkt.

 

 1. Zet de thermostaat iets lager

Stel dat u de thermostaat één graad lager zet dan u gewend bent. Denkt u dat u het verschil merkt? Neem de proef op de som en bespaar direct energie. Ook een goede tip: draai de thermostaat ’s avonds iets eerder omlaag. Dus niet pas wanneer u naar bed gaat, maar een uurtje eerder.

 1. Een slimme thermostaat denkt ook aan uw gasverbruik

Slimme thermostaten zorgen voor warmte in huis wanneer u die nodig heeft. Maar een slimme thermostaat kiest ook voor de meest efficiënte manier om te verwarmen. Tegenwoordig zijn thermostaten zó slim dat ze uw woning leren kennen en zich kunnen instellen op uw leefritme. Blijft u onverwacht langer van huis? Dan kunt u met een app de verwarming lager zetten. En met ‘geofencing’ kan de thermostaat aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is. Is er niemand thuis, dan blijft de cv uit.

 1. Waslijn en droogrek zijn het zuinigst

Hoe prettig het gebruik van een wasdroger ook is, het kost u wél aardig wat stroom. Is het lekker weer? Gebruik dan een waslijn of een droogrek.

 1. Wassen kan meestal op 30 graden

Een was op 60 graden is lang niet altijd nodig. Is de was niet zichtbaar vuil, dan is een wasprogramma op 40 of 30 graden meestal warm genoeg. Zo bespaart u stroom bij iedere wasbeurt. En wassen met een volle machine is uiteraard áltijd zuinig.

 1. Stiekeme slurpers kosten meer dan u denkt

Ongemerkt verbruiken veel elektrische apparaten stroom zonder dat ze nut hebben. Door het sluipverbruik aan te pakken, bespaart u op een makkelijke manier behoorlijk wat energie.

 1. Standby-alert

Televisies, computers, stereo- en keukenapparaten hebben in veel gevallen een standby-functie. Dat betekent dat ze niet écht uitgaan als u op de uit-knop drukt. In de standby-stand verbruikt een apparaat nog steeds energie. Zet de televisie (en al die andere apparaten) dus niet alleen uit, maar trek ook de stekker uit het stopcontact. (En dat geldt ook voor de oplader van uw telefoon of computer.) Standby-apparaten uitzetten hoeft overigens niet veel werk te zijn: met een stekkerblok met een aan-/uit-schakelaar is het een kwestie van één druk op de knop.

 1. Achter uw koelkast zit een besparingsmogelijkheid

Uw koelkast geeft aan de achterkant warmte af. Een vrijstaande koelkast moet daarom minimaal 10 centimeter van de muur staan; dat scheelt elektriciteit. U bespaart ook energie door stof te verwijderen van het rooster aan de achterkant.

 1. Deuren dicht

Als het koud is op de gang of overloop, vlíégt de warmte de deur uit. Hou de kamerdeur dus zoveel mogelijk dicht als de verwarming brandt.

 1. Een warme slaapkamer is misschien niet écht nodig

Hoe minder kamers u verwarmt, des te lager is het energieverbruik. Is een warme slaapkamer werkelijk nodig? Of slaapt u ook lekker met een extra deken of een warme kruik?

 1. Draai de hendel van de mengkraan naar rechts

Heeft u een mengkraan met één hendel voor warm en koud? Draai dan na gebruik altijd de hendel naar rechts (koud). Dan slaat de cv-ketel niet onnodig aan wanneer u daarna de kraan weer gebruikt.

 

Met deze aankopen bespaart u veel energie:

 1. Tocht kost veel energie

Tocht is een echte energievreter. Ga op kierenjacht met tochtstrips en kit. Het resultaat is meer wooncomfort en minder gasverbruik.

 1. Cv-leidingen isoleren

In ruimtes waar het niet warm is, koelen de leidingen van uw cv-installatie snel af. Daardoor gaat warmte verloren. U kunt het energieverlies beperken door de cv-leidingen te isoleren. Vooral in koude ruimtes bespaart u daarmee aardig wat aardgas.

 1. Kies voor een waterbesparende douchekop

Onder de douche staan is (véél!) zuiniger dan in bad liggen. Een gemiddeld bad kost drie keer meer water en energie als vijf minuten onder de douche. Heeft u nog geen waterbesparende douchekop? Dan kunt u ook op het douchen nog flink besparen.

 1. Ledlampen zijn zuiniger en gaan langer mee

We weten al jaren dat ‘ouderwetse’ gloeilampen te veel stroom verbruiken. Toch komen we ze in veel woningen nog (te) vaak tegen. Dat is jammer, want verlichting is één van de grootste stroomverbruikers in huis. Maak eens een rondje door uw huis om te kijken of er nog gloeilampen branden. Vervang ze door superzuinige ledlampen. Die zijn duurder in aanschaf, maar ze gaan wél gemiddeld 15 keer (!) langer mee. Ook als er bij u in huis nog ‘spaarlampen’ branden, is het de moeite waard die te vervangen door ledlampen. En in december kunt extra bezuinigen: kies voor ledverlichting in de kerstboom.

 1. Isoleren

De beste manier om energie te besparen is warmte vasthouden in huis. Dat is mogelijk door de muren, de vloer en het dak (beter) te isoleren. Ook met ramen kunt u veel energie besparen: vervang enkelglas door kozijnen met dubbel- of driedubbelglas. In de winter houdt het de warmte binnen, in de zomer zorgt dubbel- of driedubbelglas dat het minder snel warm wordt binnen. (Drie)dubbel voordeel.

 

Waarom zijn de energieprijzen ineens zo hoog?

Door een samenloop van omstandigheden zijn de energieprijzen nog nooit zo hoog geweest, er is dus niet één oorzaak te noemen. Het is een combinatie van minder gasvoorraad én een grotere vraag naar gas die de prijzen opdrijft:

In Europa hadden we in 2021 een relatief koude winter en lente. Er was daardoor veel vraag naar energie en we gebruikten meer aardgas. De gasproducenten hebben nu een kleinere voorraad dan anders. Dat drijft de prijs op.

Bijna overal in de wereld werden in de loop van het jaar de coronamaatregelen versoepeld. Dat leidde tot meer economische activiteit en tot een grotere vraag naar energie.

Rusland levert dit jaar minder gas aan Europa. Mogelijk heeft dat te maken met de problemen die er zijn rond de nieuwe gaspijpleiding (Nord Stream 2) tussen Rusland en het westen van Europa.

Nederland haalt veel minder aardgas uit de Groningse gasvelden dan enkele jaren geleden. Bovendien zijn we afhankelijker geworden van de leveringen (en de prijzen) van andere landen.

In veel Europese landen worden kolencentrales en kerncentrales gesloten. Die centrales werden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Dat gebeurt nu met behulp van gas. Ook daardoor stijgt de vraag naar gas en dus ook de prijs.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…