75 Jaar Bevrijding

75 jaar vrijheid in Rucphen
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De provincie Noord-Brabant werd een halfjaar eerder bevrijd. Daarom staan we in 2019 al stil bij deze bijzondere mijlpaal. We leven in Rucphen al 75 jaar in vrijheid. Dat willen we samen met inwoners en bezoekers herdenken en vieren. Hiervoor gaan we in samenwerking met de kernen zowel in oktober (waarin het 75 jaar geleden is dat we bevrijd werden) als in 2020, een aantal activiteiten organiseren.

Vanaf september is daarom de maquette ‘Heb je vijand lief’ te zien in de hal van het gemeentehuis. Deze maquette maakt onderdeel uit van de collectie STILLLEVEN.

Brabant Remembers
Ook de provincie Noord-Brabant zet breed in op 75 jaar vrijheid. In het project ‘Brabant Remembers’ zet de provincie, samen met stichting Crossroads Brabant ’40 – ’45, het Brabantse WOII-erfgoed op de kaart. Met vijfenzeventig bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen wordt verteld over de mobilisatie, het verzet, de collaboratie en de bevrijding van Brabant. Verhalen van gewone mensen die op een kruispunt in hun leven stonden, in een buitengewone situatie. De verhalen verbinden plaatsen en mensen van toen en nu met elkaar. In Rucphen vind je ook één van de 75 verhalen.

STILLLEVEN
Van de 75 verhalen (uit elke gemeente tenminste één) die Brabant Remembers heeft geselecteerd zijn ook 75 maquettes gemaakt. Het zijn tastbare weergaven van beslismomenten waarop iemands leven voorgoed veranderde. De maquettes geven een scène weer uit het verhaal dat zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De collectie heet STILLLEVEN en is ontworpen door Studio Rocco Verdult. Gemeenten zetten de maquettes de komende maanden lokaal in. Eind oktober verzamelt Brabant Remembers alle 75 STILLLEVENS om ze vervolgens samen te brengen in één grote expositie op een nader bekend te maken locatie.

‘Heb uw vijand lief’
In het gemeentehuis van Rucphen vind je vanaf begin september de maquette van Rucphen. Deze maquette heeft de naam “Heb uw vijand lief”. Het gaat over het verhaal van de melkveehouder Tinus Veraart die aan het einde van de oorlog drie Duitse deserteurs hielp onderduiken in de Gerda Hoeve aan het Dreefje in Schijf (Gemeente Rucphen).

Meer informatie over het bijzondere project ‘Brabant Remembers’ en alle persoonlijke verhalen is te vinden op op www.brabantremembers.com

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

dinsdag 25 juni 2024

Last on air:
08:15 Traveling Wilburys (Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison, and Tom Petty) with Last Night (03:43)
08:19 Queen with Fat Bottomed Girls (03:08)
08:22 J-Jingle with Sweeper werk auto thuis altijd nieuws altijd muziek 2 (00:14)

Now on air:

Saco & Liz Beekman with You Cannot Have It All

Next on air:
08:24 Imca Marina with Viva Espana (03:28)
08:28 Gert Timmerman with Brandend Zand (03:22)
08:31 Ria de Schutter with info Summer games Rucphen L. 08072024 (00:47)

Laden...

Laden

Laden…