82% NEDERLANDERS VOOR ROOKMELDERPLICHT

Maar liefst 15% van de Nederlanders weet niet hoe hij of zij een rookmelder moet installeren. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé. Toch kan de rookmelderplicht, die vanaf 1 juli ingaat, volgens de enquête die de coöperatie uitzette op veel steun rekenen. 82% van de ondervraagden vindt het besluit om installatie van het alarm bij wet af te dwingen een goede zaak. Bovendien mag de overheid volgens 68% nog verder gaan en ook zaken als koolmonoxidemelders, brandblussers en blusdekens verplicht stellen.

Rookmelder ontbreekt bij 1 op 5 Nederlanders
Maar liefst 19% van de respondenten geeft aan vooralsnog geen rookmelder in huis te hebben. Terwijl 1 op 10 Nederlanders wel over het apparaat beschikt, maar aangeeft dat het niet werkt of onjuist is geïnstalleerd.
Onvoldoende kennis over installatie
Volgens Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, ontbreekt het nog bij best veel mensen aan kennis om een rookmelder te installeren. ‘Nu de ingangsdatum van de rookmelderplicht nadert en het een thema is in de media, ontvangen onze adviseurs hier vaker vragen over. Vooral het kiezen van de juiste plaats is voor veel mensen onduidelijk.’ Het beeld stemt overeen met het onderzoek, waarin slechts 66% van de respondenten ervan uitgaat voldoende kennis te hebben om zelf een rookmelder te kunnen plaatsen. Een overtuiging die significant het minst leeft onder vrouwen, alleenstaanden en huurders.
‘Bewoners bewust van brandgevaar thuis’
‘Ook al is er voor sommigen nog werk aan de winkel om een rookmelder te installeren deze maand, het laat zien dat bewoners brandgevaar in huis serieus nemen. Men is bereid om maatregelen te nemen om de ellende die een woningbrand veroorzaakt te voorkomen,’ aldus Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. ‘Een rookmelder kan levens redden en is daarom van essentieel belang.’

 

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…