Begeleiding voor inwoners met recht op maatschappelijke ondersteuning (WMO)

Inwoners die recht hebben op hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kunnen een beroep doen op een onafhankelijke cliƫntondersteuner. Deze kan helpen om, bijvoorbeeld, de hulpvraag helder te krijgen of de weg te vinden naar de juiste zorgaanbieder. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met een professionele partij. Naast deze professionals, zijn er ook vrijwillige cliƫntondersteuners actief.

ā€œDeze vrijwillige cliĆ«ntondersteuners zijn van grote waarde voor de cliĆ«nten en dus voor de gemeenteā€, vertelt wethouder Suzanne Breedveld ā€“ de Ruiter. ā€œZij komen uit de eigen gemeente. Daardoor voelen zij de wensen en behoeftes van onze inwoners haarfijn aan. Door nu een aantal samenwerkingsafspraken met hen vast te leggen, borgen we de goede samenwerking. We kunnen deze ook uitbreidenā€.

Elkaar scherp houden door het uitwisselen van ervaringen
De wethouder legt uit: ā€œDoor deze afspraken te maken, houden we -over en weer- beter een vinger aan de pols. We spreken elkaar straks, in principe, elk kwartaal. Tijdens dat overleg bespreek ik met de betrokken ambtenaren en de vrijwillige cliĆ«ntondersteuners wat we hebben ervaren en gehoord in het werkveld. De cliĆ«ntondersteuners behartigen daarbij het belang van de cliĆ«nten. Als het nodig is, kunnen we direct ingaan op bepaalde situaties en/of knelpunten. Zo blijven de lijntjes kort en kunnen we snel schakelen.ā€

Door het bekostigen van de opleiding zorgen we voor een toekomstbestendige vrijwillige cliƫntondersteuning
Een ander deel van de afspraken is dat de gemeente de kosten voor de opleiding van de vrijwillige cliĆ«ntondersteuners voor haar rekening neemt. De opleiding is toegankelijk voor alle geĆÆnteresseerden binnen de gemeente. Door meer mensen op te leiden tot vrijwillige cliĆ«ntondersteuner kunnen we ook in de toekomst aan de groeiende vraag voldoen.

Ook vrijwillige cliƫntondersteuner worden?
Het team van vrijwillige cliĆ«ntondersteuners is altijd geĆÆnteresseerd in uitbreiding. Wie geĆÆnteresseerd is in een opleiding tot cliĆ«ntondersteuner of in de inhoud van het werk, kan contact opnemen met:
– Cees van Oorschot: 0165-383301 of cees.van.oorschot@kpnmail.nl
– Bieneke de Waal-van der Vlies: 0165-327537 of bvandervlies-dewaal@kpnmail.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…