DE SPERWER.

De sperwer is een van de roofvogels die bij ons in de wijk en tuin jaagt op andere vogels ter grote van een mus tot een duif. In de herfst en winter komen ook sperwers uit noord Europa deze kant op om de strenge winter in hun broedgebieden te ontlopen. De sperwer poogt zijn prooi te verschalken via een verrassingsaanval. Sperwers weten precies waar vogels huizen. Meestal zijn dit plaatsen waar mensen in hun tuin vogels voedsel aanbieden. (1/3)
Regelmatig kosten de verrassingsaanvallen ook sperwers het leven door tegen een auto of een ruit te vliegen. Het is bekend dat 70% van de jonge sperwers al verongelukt is voordat zij een jaar oud zijn. Sperwers grijpen hun prooien in de vlucht en drukken deze de grond en ontdoen deze van hun verenpak. Het duurt vaak wel een of twee uur voordat zij de prooi hebben verorberd. In mijn Hof komt hij regelmatig langs en soms vangt hij een vogel. (2/3)
Ik laat hem altijd in alle rust zijn maaltijd opeten. Wegjagen heeft geen enkele zin omdat de teennagels van de sperwer die bijna 4 cm lang zijn. Met die nagels verwond hij vitale organen. De geslagen prooi overleeft dit niet. Bij mij in den Hof wordt de sperwer weleens opgejaagd door een dichtslaande deur bij de buren. Altijd komt hij terug om zijn prooi op te halen of deze ter plaatse verder naar binnen te werken. Wees wijs en gun de sperwer zijn eten en verjaag hem niet! (3/3)
Bron: TV Krant feed

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…