DE VLIEGENZWAM.

Met zijn rood met witten stippen is hij zeker en vast de bekendste paddenstoel. De kinderen zingen in de herfst het mooie liedje van kabouter Spillebeen. De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is de rode hoed met daarop witte stippen. De witte stippen zijn restanten van het witte omhulsel waarin de paddenstoel verpakt zat voordat hij uit de grond omhoogkwam. De paddenstoel groeide en groeide, maar het omhulsel groeide niet mee. (1/3)
De witte stippen zijn het restant van dat omhulsel. De naam vliegenzwam is ontstaan omdat mensen wisten dat de rode huid van de hoed erg giftig was. Men droogde de rode huid en verkruimelde deze in melk als er veel vliegen waren. Vervolgens dronken vliegen van de melk en gingen nadien dood. Belangrijke rol in de Natuur.
Vliegenzwammen groeien heel vaak in de directe nabijheid van berken, eiken en dennen. (2/3)
Het ondergrondse dradenstelsel van de vliegenzwam zit verankerd in de boomwortels. Deze schimmeldraden maken fijn plantenmateriaal dat in de grond zit zo fijn dat de wortels van de boom het plantenmateriaal op kan nemen om te groeien. In ruil hiervoor ontvangt de vliegenzwam suikers van de boom omdat de vliegenzwam zelf geen suikers kan maken. Dit verschijnsel noemt men samenleven (symbiose). Bomen met vliegenzwammen zijn gezonder dan bomen zonder. (3/3)
Bron: TV Krant feed

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…