Myriam Merkx met fototentoonstelling over dementie in Rucphens gemeentehuis

RUCPHEN – Tot half september exposeert Myriam Merkx met de tentoonstelling “Dementie – Ik Ben Verlaten” in het gemeentehuis van Rucphen. Dementie is volksziekte nummer één. Bijna iedereen krijgt er ooit, direct of indirect, mee te maken. Fotografe Myriam Merkx hoopt met deze expositie de kijkers mee te nemen in de gevoelens die iemand met dementie en zijn naaste ervaren.

Myriam: “Mijn moeder was in haar dagelijkse leven altijd druk met haar huishouden, haar gezin en de zorgen voor anderen. Vaak liep ze zich zelf voorbij. Tot het moment dat mijn moeder te horen kreeg dat ze dementie had. Ze is toen hevig geschrokken. Ze had er nooit bewust bij stil gestaan dat dit haar zou kunnen overkomen”.

“Mijn moeder vocht hevig tegen haar ziekte. Ze worstelde met de aftakeling van haar geest. Ik zag dat ze verstrikt raakte in haar gevoelens. Als dochter raakte mij dit diep in m’n hart”.

“Ik wilde deze gevoelens graag een plekje geven”, vervolgt Myriam. “Ik merkte dat ik dit kon doen in fotobeelden. Ik werd het gewaar op plekken waar ik beelden tegenkwam. Deze beelden vertaalden naar mijn idee de gevoelens van mijn moeder. Ik voelde me er goed bij; het gaf rust.” De volgende tekst van Anderson en Milbrand gaf de doorslag om deze gevoelens via mijn fotobeelden te delen met anderen: ‘Art helps us to tell stories, teaches us who we are and what concerns us in life’.

De expositie reist als foto-expositie door Brabant en Noord-Limburg. Een reis die uitnodigt tot begrip, herkenning en erkenning.

De tentoonstelling is tijdens de openingstijden tot half september te zien in de burgerzaal van het gemeentehuis in Rucphen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…