Heemtuin Rucphen in voor verkiezing “boom van het jaar”

De Stichting Vrienden van de Heemtuin Rucphen wil voor de verkiezing van De Boom van het Jaar,  de Anne Frank-boom nomineren, die sinds 2012 in haar bezit is. Deze verkiezing wordt georganiseerd door het SBNL Natuurfonds.

SBNL Natuurfonds, SBNL staat voor Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied, wil de kwaliteit van natuur, landschap en erfgoed dat beheert wordt door particulieren en agrariërs bevorderen. Zij wil deze beheerders financieel ondersteunen, zorgen voor promotie en het stimuleren van onderzoek.

De stichting wordt gesteund door donateurs en vrijwilligers. De SBNL zoekt daartoe de samenwerking met organisaties van particuliere grondbezitters en landbouworganisaties. Zo wil zij bewerkstelligen dat al die particuliere pareltjes bijdragen aan een natuurrijkdom van ons landschap.

SBNL Natuurfonds organiseert in 2018 voor het eerst de verkiezing van “De Boom van het Jaar”. Deze verkiezing maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year-verkiezing in 2019.

De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019.

Waarom de Anne Frank-boom ?
In 2012 werd aan de Heemtuin Rucphen een zaailing van de Anne Frankboom geschonken door de familie Akkerman uit Sint Willebrord.
De oorspronkelijke boom stond in de tuin achter het Achterhuis, waar Anne Frank haar dagboek schreef. De boom wordt ook een aantal keren genoemd. Met deze boom beleefde Anne de seizoenen. In 2010 is de boom omgevallen als gevolg van een schimmelinfectie. Met toestemming van de Anne Frankstichting zijn kastanjes van deze boom opgekweekt tot jonge bomen. Veel ervan zijn naar het buitenland gegaan en er staat er zelfs één in de tuin van het Witte Huis in Washington. Inmiddels is de, aan de Heemtuin geschonken, jonge loot uitgegroeid tot een flinke en gezonde boom. Het feit dat deze boom een directe nazaat is van de échte Anne Frankboom maakt diepe indruk op de bezoekers en veel mensen komen speciaal naar de Heemtuin om deze boom te zien. Ook de schoolkinderen, die de tuin bezoeken tijdens educatieve excursies, worden stil als ze het verhaal van onze boom horen.

Van 1 september tot 15 oktober 2018  kan iedereen via de website stemmen op zijn of haar favoriet voor de nationale winnaar. Per provincie wordt bekeken welke boom de meeste stemmen heeft gekregen. De boom met de meeste stemmen wordt verkozen tot De Nederlandse Boom van het Jaar.

Te zijner tijd zal vanuit het bestuur van de Heemtuin Rucphen een oproep worden gedaan om op “onze’ Anne Frank-boom te stemmen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

woensdag 24 juli 2024

Last on air:
10:58 Commercial with TCR Kunstgras 2023 12 24 (00:37)
10:59 Radio Rucphen with Tijdsein Radio Rucphen 2023 (00:05)
11:03 J-Jingle with Uuropener goedemorgen altijd nieuws altijd muziek (00:12)

Now on air:

Frans Vergouwen with Muziekparadijs3

Next on air:
11:55 Koorn Pik & de Dorsvlegels with Lente in Broabaant (03:33)
11:59 Koen Witteveen with Samen (03:06)
12:02 Carl Perkins & Duane Eddy & Mavericks with Matchbox (06:18)

Laden...

Laden

Laden…