KINDEREN ONDERZOEKEN WATERKWALITEIT SLOTEN NOORD-BRABANT

Het gaat niet goed met de sloten in Nederland. De 330.000 kilometer sloot die Nederland telt, wordt bedreigd door vervuiling en droogte. Om de waterkwaliteit te monitoren en tegelijkertijd aandacht te vragen voor het belang van gezonde sloten voor de biodiversiteit, vinden komend weekend weer de IVN Slootjesdagen plaats. Van 10 t/m 12 juni gaan kinderen en hun (groot)ouders op bijna 20 locaties in Noord-Brabant waterdiertjes vangen en proefjes doen om te onderzoeken hoe het is gesteld met het waterleven in de slootjes.

IVN Natuurgidsen staan dit weekend weer klaar met schepnetten, loeppotjes en zoekkaarten om kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders alles te leren over het leven in de sloot. De kinderen werken tegelijkertijd mee aan een citizen science project, want alle diertjes die zij vinden kunnen ze vastleggen op een speciaal telformulier en invoeren op waterdiertjes.nl. Aan de hand van alle verzamelde data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen de waterkwaliteit beoordelen.

Met de Slootjesdagen wil IVN Natuureducatie het waterbewustzijn vergroten. De in een sloot aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond het water is. Zo vormen haftenlarven, kokerjuffers, schaatsenrijders en geel gerande watertorren een indicatie voor een gezonde sloot. In vervuild water komen veel minder soorten voor. Wel vind je er onder andere steekmuglarven, waterslakken en slingerwormen. In de slootjes in Noord-Brabant werden vorig jaar vooral keverlarven en bootsmannetjes gesignaleerd.

De slootjes in de provincie Noord-Brabant scoorden vorig jaar tijdens de Slootjesdagen gemiddeld een 6,6, vergelijkbaar met de vorige metingen in 2019 die gemiddeld op een 6,7 uitkwamen.

Naast vervuiling door onder andere bestrijdingsmiddelen, mest, riool overstorten en medicijnresten is er tegenwoordig nog een ander probleem waarmee slootjes in delen van het land kampen: droogte. Zo komt het water op verschillende plaatsen steeds lager te staan en sommige slootjes, waar andere jaren nog gemeten werd, staan al droog. Dat is funest voor de biodiversiteit ter plekke. Bewust omgaan met watergebruik wordt daarom steeds belangrijker. Simpele maatregelen als een regenton in de tuin om water op te vangen zijn voor de natuur essentieel.

Interesse om langs te komen op een van de locaties? Neem contact op met de organisator van de desbetreffende activiteit. Bekijk alle activiteiten hier: www.ivn.nl/slootjesdagen/slootjesactiviteitenkaart

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

woensdag 24 juli 2024

Last on air:
10:02 Commercial with ElektraVer 2023 (00:25)
10:04 Commercial with Martens Tweewielers (00:29)
10:06 J-Jingle with Uuropener goedemorgen altijd nieuws altijd muziek (00:12)

Now on air:

with

Next on air:
10:07 Freddy Breck with Rote Rosen (02:45)
10:09 Jannes with Zeg Het Mij Nog Maar 'N Keer (03:09)
10:13 J-Jingle with Sweeper radio Rucphen doorstart 2 (00:02)

Laden...

Laden

Laden…