KLOKKEN VOOR AMERIKA.

Het moet iets groots en bijzonders worden, ons dankbaarheidsgeschenk aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Koningin Juliana zich klaarmaakt voor haar staatsbezoek aan Amerika, buigt in Nederland een commissie zich over een passend cadeau voor de bevrijders en gulle gevers van de Marshallhulp. Het wordt een carillon dat bestaat uit 49 klokken.

(1/3)
Het instrument waarbij het kleinste klokje net zo belangrijk is als de grote klokken, is symbolisch voor de positie waarin Nederland zichzelf graag ziet begin jaren vijftig. Samen met de andere landen zullen we in harmonie klinken. De geschiedenis van The Netherlands Carillon in Washington is een geschiedenis vol hoop en goede wil, maar ook een geschiedenis vol blunders.

(2/3)
Nu het carillon sinds december 2019 in Nederland terug is om gerestaureerd te worden. Het heeft een onstuimige geschiedenis achter zich, wat nu tot leven komt Het bevat klokken die kwijt zijn, klokken die vals zijn, ruzies over geld en lobbyende ambassadeurs. En dan blijkt dat restauratie – de klokkentoren – veel duurder uit valt, gaat de geplande terugtocht van de klokken per schip naar Amerika niet door.

Zaterdag 17 oktober, 20.35 uur, bij NTR/VPRO op NPO 2
(3/3)
Bron: TV Krant feed

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Miranda & The Music Boys - Ik Word Blij Wanneer Ik In Je Ogen Kijk

Laden...

Laden

Laden…