KNOBBELZWAAN.

Sinds een aantal jaren vertoeven en broeden knobbelzwanen op de Luijenhoekseplas en in het plasje bij het viaduct langs de Rijksweg. Vorig broedseizoen hadden de zwanen op de Luijenhoekseplas een omvangrijk nest. Het nest was gemaakt van grote hoeveelheden oeverplanten. Het vrouwtje zat als vogelkoningin op haar nest. Een keer was ik getuige hoe behoedzaam het vrouwtje de grote witte eieren draaide.
(1/3)
Het wijfje broedt tot 38 dagen op de 5 tot 8 ovale eieren van ongeveer 11 cm. Na enige tijd verschenen beide ouders met liefst 6 prachtige jongen. Het was een lust voor het oog. Enkele dagen later waren ze allemaal verdwenen.
Het zijn de grootste vogels in ons land en voor onze gemeente een mooie aanwinst.
Ze stammen deels af van om hun dons gekweekte vogels. Als deze grote vogels overvliegen, klinkt een luid fluitend geluid van de vleugels. (2/3)
Ze hengelen met hun lange halzen waterplanten van bodem van plassen en meren. Beide partners van een broedpaar zijn elkaar meestal een leven lang trouw. Sterft een van beide vogels, dan zoekt de ander soms pas na enkele jaren een nieuwe partner. In de winterperiode komen vanuit noord Europa en Rusland Wilde zwanen en Kleine wilde zwanen op bezoek in ons land. De knobbelzwaan en de andere wilde zwanen zijn beschermde vogels. (3/3)
Bron: TV Krant feed

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…