Molenstichting wil graan vlegelen levend houden op het Molenerf.

Als er weer een nieuw groepje “vlegelaars” samengesteld kan worden dan kunnen er bij molen De Hoop weer demonstraties vlegelen gegeven worden zoals in 1977.
’s Winters werd er handmatig graan gedorst met een zelf, streekgebonden, gemaakte vlegel. De vlegel was een stok met aan het eind een knuppel die door leren riempjes draaibaar aan de stok was bevestigd. Met de vlegel of stok werd op het graan geslagen om zodoende de korrels uit de aren te slaan.
Oproep
Wie kan er nog vlegelen- wie wil het leren – wie wil het anderen leren en de kennis overdragen – wie kan er nog vlegels maken? Hebt u interesse om aan zo’n groepje deel te nemen , mail dan uw naam naar molensprundel@gmail.com

Sprundels historisch molenboekje:
De Molenstichting verzamelt op dit moment zo veel mogelijk foto’s, verhalen, belevenissen en historische gegevens over molen De Hoop Sprundel met de nadruk op de periode 1970-2021. Met deze informatie overweegt Jan van den Broek, voorzitter van de Molenstichting, een boekje te schrijven met als titel: Molen De Hoop “Beeldbepalend sinds 1840”.
Alle informatie over molen De Hoop Sprundel is te vinden op de website.

Graan vlegelen op ’t Molenerf in 1977.   Foto Molenarchief (J.de Deugd)

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…