Natuur in Eigen Hand beloont drie initiatieven met een bedrag van € 5.000,00

Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur uit het Land van Heusden en Altena, Forest Fitness in Rucphen en de Vlijmense basisschool De Wilgen krijgen elk € 5.000 voor de uitvoering van hun natuurplannen. Zij zijn de winnaars van de derde prijsvraag Natuur in Eigen Hand. De prijsvraag Natuur in Eigen Hand is gezamenlijk initiatief van IVN Brabant, Groen Ontwikkelfonds Brabant, provincie Noord-Brabant en het coördinatiepunt landschapsbeheer van Brabants Landschap.

Met de prijsvraag stimuleren zij inwoners van Brabant om plannen te maken voor de aanleg van nieuwe natuur in hun eigen leefomgeving. Voorwaarde is dat de ideeën origineel zijn, mensen in beweging brengen én meer zijn dan een plan voor de eigen achtertuin.
Voor de derde editie van de prijsvraag zijn in totaal 35 plannen ingediend. Uit al die ideeën zijn er drie gekozen die een bijdrage van € 5.000 ontvangen, bedoeld om het plan ook daadwerkelijk te realiseren.
Gedeputeerde Rik Grashoff is blij met het grote aantal inzendingen én de goede initiatieven: “Deelname aan dit soort projecten is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Ze vragen om langdurig commitment want de natuur kent zo haar eigen tempo van herstel en ontwikkeling. De diversiteit aan inzendingen en inzenders bewijst dat veel Brabanders dat beseffen en zich ervoor willen inzetten.”

Altenatuur
Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur heeft een plan ontwikkeld om in de Struikwaard en de polder Den Duyl (Land van Heusden en Altena) smalle stroken van verschillende gewassen aan te leggen, zodat er altijd ergens voedsel én dekking is voor insecten en vogels. Deze vorm van strokenteelt laat zien dat het mogelijk is om opbrengst uit landbouw te halen en gelijktijdig de biodiversiteit te verbeteren. De jury is enthousiast over het plan: “In een tijd waarin, ook in Brabant, de belangen van natuur en landbouw vaak tegenstrijdig lijken te zijn, verdienen initiatieven als deze, waarbij natuurwinst wordt behaald door landbouw en natuur juist te combineren, een dikke pluim.”

Forest Fitness
Forest Fitness in Rucphen zorgt voor een “fit bos”, waarbij schimmels, wormen, aaltjes en kevers zorgen voor een levende en vooral gezonde bosbodem. Oud productiebos, voornamelijk bestaand uit naaldbomen, wordt langzaam vervangen door een divers en natuur loofbos. Een gezond bos legt, ook al omdat bomen harder groeien, veel meer CO2 in de bodem vast.
Er zijn circa 350 landelijk bedreigde bossoorten die uit Noord-Brabant zijn verdwenen. Forest Fitness creëert weer een gezond leefgebied voor deze soorten, zodat ze kunnen terugkeren in het Brabants landschap.
Forest Fitness zet naar de mening van de jury een actueel probleem op een originele manier op de kaart. “Zo’n 85% van alle bossen in Brabant zijn in een slechte conditie en kunnen wel fitness gebruiken.”

De Vlaamsche Hoeve
Leerlingen van het d’Oultremontcollege in Drunen hebben samen met de kinderen van groep 6 van basisschool De Wilgen in Vlijmen drie plannen gemaakt voor de verbetering van biodiversiteit en de beleving ervan. In hun prijswinnende plan, ‘De Vlaamsche Hoeve’, gaan de 25 basisschoolleerlingen op een nu ongebruikt plantsoen in Vlijmen vlinderstruiken planten en bijenhotels maken. De jury hoopt dat de plannen van deze basisschoolleerlingen een stimulans vormen voor andere kinderen in Brabant om “ook in hun eigen dorpen en steden fijne plekken te maken voor planten en dieren”.
De drie winnaars zouden oorspronkelijk op 12 maart worden bekendgemaakt, maar vanwege de uitbraak van het Coronavirus is de bijeenkomst Natuur in Eigen Hand uitgesteld naar later dit jaar.

Subsidies en fondsen
Speciaal voor ‘groene burgerinitiatieven’, die op zoek zijn naar financiering van hun plannen, heeft provincie Noord-Brabant een folder gemaakt. De folder geeft informatie over subsidies en fondsen, met links naar relevante webpagina’s en informatie.
De folder ‘Subsidies en fondsen voor groene burgerinitiatieven’ is te downloa den op:
>>> https://www.groenontwikkelfondsbrabant.nl/inspiratie/subsidies-en-fondsen
Eerder is al een ‘Inspiratiegids groene regelingen gemaakt’. Deze gids is te downloaden via:
>>> https://www.groenontwikkelfondsbrabant.nl/inspiratie/folder-groene-regelingen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

dinsdag 23 juli 2024

Last on air:
17:37 Deurzakkers & Coen & Sander with Ich Bin Wie Du (03:21)
17:40 Richard Pertijs with Een Lied Alleen Voor Kinderen (03:56)
17:44 J-Jingle with Goud Van Oud 2 klinkt vertrouwd (00:04)

Now on air:

Little Richard with Tutti Frutti

Next on air:
17:47 Christina Van S with Chica Bom (02:54)
17:50 Kafke & Frans Bauer with Van Brabant Naar Bordeaux (02:59)
17:53 J-Jingle with Sweeper werk auto thuis altijd nieuws altijd muziek 1 (00:14)

Laden...

Laden

Laden…