Nieuwe exposities in de vitrines van het gemeentehuis

In beide vitrines van het gemeentehuis zijn twee nieuwe exposities ingericht. Beide met een actueel onderwerp: één over vluchtelingen en één rond het thema duurzaamheid. Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kunt u deze bekijken.

1. “Vluchten is van alle tijden”
In de vitrine is te zien waar de vluchtelingen in Nederland worden opgevangen en hoe zo’n locatie eruit ziet. In de opvanglocatie worden de verhoren afgenomen om vast te stellen of iemand aan alle voorwaarden voldoet om als statushouder in Nederland te mogen blijven. Mag iemand in Nederland blijven, dan wordt hij/zij statushouder en gekoppeld aan een gemeente.

De gemeente waaraan de statushouder dan is gekoppeld, is verplicht om voor woonruimte te zorgen. Het aantal statushouders dat aan een gemeente gekoppeld is, wordt door het Rijk vastgesteld. Als een statushouder aan de gemeente Rucphen gekoppeld is, komt hij of zij na enige tijd, dit kan soms wel drie jaar duren, naar de gemeente Rucphen toe. De statushouder wordt opgevangen door de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk gemeente Rucphen. Zij begeleiden de statushouder(s) bij het aanvaarden van de woning (tekenen huurcontract) en vervolgens bij alle benodigde inschrijvingen en aanvragen als energiecontracten, aanmelden Werkplein, zorgverzekering en het aanmelden voor school en/of kinderopvang.

Vluchtelingenwerk Rucphen houdt iedere woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur spreekuur voor de statushouders in het gemeentehuis.

Deze expositie is tot half april te zien.

2. Uw afval is niet het einde, maar een nieuw begin!
In Nederland gooien we elke minuut meer dan 16.000 kilo afval weg. Dat is bijna acht en een half miljard kilo per jaar. Goed nieuws: samen kunnen we dit recyclen! De grondstoffen die al uit de aarde zijn gehaald, kunnen we steeds weer opnieuw gebruiken. Samen stoppen we dan de plastic soep, onnodige boskap en eindeloos olieboren.

Ook u kunt helpen: door thuis en op het werk bewust om te gaan met het afval. Want hoe beter we afval scheiden, hoe meer we kunnen hergebruiken. Elke dag doen al duizenden mensen, gemeenten en bedrijven mee.

In de vitrinekast in de hal van het gemeentehuis staan voorbeelden van producten die gemaakt zijn uit de grondstofstromen die apart opgehaald worden. Van etensresten maken we biogas, van koffiedik notitieboekjes, schillen worden zeep en alles van plastic wordt nog eindeloos keer opnieuw plastic. Als voorbeelden hiervan staan er boodschappenkratjes, een gieter en een container, maar er zijn nog veel meer producten. Uit het PBD-afval sorteren wij bijvoorbeeld ook folie waarvan weer inzamelzakken voor PBD-afval gemaakt kunnen worden. Uit drankkartons maken we onder andere toiletpapier en houders voor vogelvoer. Van afvalhout kunnen ook weer nieuwe producten gemaakt worden.

Klaar voor de grondstoffenrevolutie?
Met uw hulp kunnen we steeds meer afval recyclen. En van oude materialen weer nieuwe producten maken. Zo sparen we samen grondstoffen van de aarde voor de toekomst. Tijd voor de grondstoffenrevolutie! Die revolutie heeft uw hulp nodig. Bent u er ook klaar voor?

Voorbeelden van producten uit afval en andere nuttige toepassingen van afval,
zijn tot 2 april te zien in de vitrine in het gemeentehuis van Rucphen.

Daarna zijn in deze vitrine de resultaten van de opschoondag te zien!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…