Groovin’

Een muziekhistorisch radioprogramma, weer terug van weg geweest.

GROOVIN’ werd voor het eerst uitgezonden in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Plaats van handeling was een eenvoudige, houten woonwagen van – toen nog – de Lokale Omroep Rucphen (L.O.R.) die zich op enkele meters afstand van de huidige locatie bevond. Een plek waar vóór 1931 de molen van molenaar Adrianus van de Reijt, grootvader van publicist en radiomaker Vic van de Reijt, te vinden was. Er werden alleen vinylplaten gedraaid. Sindsdien is er veel veranderd, maar ook nu nog is een deel van de muziek in dit programma afkomstig van ouderwetse langspeelplaten.

De uitzendingen staan in het teken van de popgeschiedenis in de breedste zin van het woord. Vaak komt die muziek uit de jaren zestig, met rhythm & blues, gospel, soul, en beatmuziek. Dan weer zetten de jaren vijftig de toon. Elvis Presley is er een graag gehoorde gast. Ook is er regelmatig aandacht voor waar Elvis en consorten de mosterd haalden.

Soms graaft GROOVIN’ diep. We raken dan verzeild in de legendarische Sun-studio’s in Memphis, Tennessee. Of we passeren de ‘Crossroads’ en volgen de Mississippi-rivier stroomafwaarts, om daar aan de hand van authentieke, zwarte (rhythm &) blues- en jazzopnamen op zoek te gaan naar de wortels van de rock-‘n-roll.

Naast deze stijlen is er ook ruimte voor genres als country, folk en bluegrass, met tokkelende troubadours, sympathieke singer-songwriters en Vlaamse volkszangers. Bij tijd en wijle valt er te genieten van Nederlandse kleinkunst en Franse chansons.

Tussen de nummers verschaft uw presentator informatie over de (meestal rond een thema of actueel onderwerp geselecteerde) muziek. Wetenswaardigheden of smeuïge anekdotes over de uitvoerende artiesten – of hun macabere doodsoorzaak – worden de luisteraar daarbij niet onthouden.

In dit steeds verwarrender, vluchtiger en overvloedige tijdsgewricht, waarin je tussen het donkere oerbos soms de bomen niet meer ziet, wijst GROOVIN’ je de weg terug. Niet zelden leidt die weg tot in de “middeleeuwse jaren” vijftig. Soms zelfs tot de prehistorische pionierstijd van de jaren twintig en dertig.

Samenstelling en presentatie:
Jan Antens

Wanneer?
Elke zondagmorgen tussen 11.03 en 12.00 uur.

Heb je een aflevering gemist?
Geen nood, ga naar >>> Programma Gemist <<< en klik vervolgens op ‘11.00 uur’ (‘Grooving’). Skip het nieuws en de reclame en je kunt de laatste aflevering van GROOVIN’ alsnog beluisteren.

To relisten / Terugluisteren
>>> http://www.rucphenrtv.nl/programma-gemist/, select ‘Grooving’, click ‘11.00 uur’ and PLAY.

Oudere uitzendingen terugluisteren
Oudere uitzendingen kun je tot vijf weken na afloop terugluisteren via:
>>> https://bredanu.nl/radio/gemist/groovin/groovin/
(kies de uitzending die je wil terugluisteren en klik op >>> “21.00 uur”)

Reacties en/of vragen
Heb je vragen, thematips of wil je reageren op een uitzending? E-mail dan naar: >>> jan.antens@bredanu.nl

Facebookpagina >>> Groovin’ 
Like deze Facebook-pagina en je blijft op de hoogte van de wekelijkse uitzendingen en thema’s.

Instagram
groovin_radiorucphen

Volg GROOVIN’ ook op Twitter
https://twitter.com/GroovinJohn

Andere zenders:
GROOVIN’ is een programma van Radio Rucphen. Je kunt het op maandagavond tussen 20.00 en 21.00 uur ook beluisteren via de livestream van SLOS Radio, de lokale omroep van Steenbergen. Woensdag hoor je Groovin’ tussen 21.00 en 22.00 uur op Bredanu.nl, behalve als NAC die avond voetbalt.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Paul Simon - Late In The Evening

Laden...

Laden

Laden…