VENNEN 1.

De naam Rucphen is ontstaan door de aanwezigheid van een rug vennen. Helaas is deze rug tijdens de afgelopen 100 jaar teruggebracht tot het Rozenven en het Moergat in Schijf. Straatnamen en delen van landschappen herinneren daar nog aan. In onze gemeente noemde men vennen vaak blikken zoals in Sprundel de Zwarte blik en de Keijenblikken. Natte plekken werden meren genoemd zoals Bakkersmeer. De Lokker was ooit het grootste ven in de gemeente. (1/3)
Tijdens de zomer bestond dit ven uit 30 en in de winter uit 100 ha water. Helaas heeft het gemeentebestuur de legendarische Lokker met Zundert geruild voor gronden in Schijf. De Sprundelse pastoor Sassen van Ysselt vond dat de Lokker weg moest. Hij vond dat er te veel vrijende paartjes waren. Vanaf de preekstoel verkondigde hij regelmatig dat men moest gaan en vermenigvuldigen. In 1938 liep de Lokker grotendeels leeg. De meest vennen zijn gedicht. (2/3)
in de periode van vlak voor de tweede oorlog en daarna. De DUW heette deze werkgever en liet de arbeiders grond met de schop van hoge delen naar de vennen en laagte verplaatsen met behulp een houten kruiwagen of met kipkarren die de arbeiders zelf over een spoortje moesten duwen. Ook werden heidevelden door deze arbeiders in landbouwgronden omgezet. Het was hard en lang werken voor weinig geld. De boeren waren de lachende derde. Door Mans de Jong. (3/3)
Bron: TV Krant feed

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…