Vroeg Eropaf: samen geldzorgen aanpakken!

 Vanaf maart hebben de Woningcorporaties, gemeenten, energiebedrijven, zorgverzekeraars en Brabant Water de handen ineengeslagen om het oplopen van schulden te voorkomen. Vanaf die tijd is de gemeente Rucphen gestart met het project Vroeg Eropaf. Het Vroeg Eropaf team zoekt actief contact met inwoners die een betalingsachterstand hebben bij één van de aangesloten partijen. Hiermee lopen ze vooruit op de wijziging van de wet gemeentelijke schuldhulpverlening die per 1 januari ingaat.

Een nieuwe manier van werken

Vroeger werden onbetaalde rekeningen simpelweg opgevolgd door betalingsherinneringen en uiteindelijk kon men een deurwaarder verwachten. Er was weinig ruimte voor begrip en overleg. Nu is een pilot gestart om het anders aan te pakken. Eén van de aangesloten partijen legt uit waarom: “Wanneer de rekeningen niet meer betaald worden, is dat vaak geen onwil van onze cliënten, maar kúnnen zij op dat moment gewoon niet anders.
Door het uitwisselen van gegevens over betalingsachterstanden met de gemeente, signaleren we schulden eerder en gaat het team ‘Vroeg Eropaf’  contact zoeken met de inwoner. Zij nemen dan persoonlijk contact op met de cliënt om samen de problemen aan te pakken. Er wordt altijd rekening gehouden met de privacy van de cliënt.”

Medewerkers van ‘Vroeg Eropaf’ bieden gratis hulp

Hulpverlener Pim vertelt: “Uiteraard respecteren wij de privacy en de keuze om geen hulp te aanvaarden, maar de meeste mensen zijn blij dat we aanbellen. Al is het alleen maar om te luisteren en om te laten weten dat ze op de goede weg zijn. Of om nog net dat kleine beetje ondersteuning te geven. Maar soms zijn de problemen groter. Juist dan kunnen wij de helpende hand bieden en voorkomen dat de problemen niet nóg groter worden.
Het mooie is ook dat onze hulpverlening gratis is. Wij brengen hiervoor dus geen kosten in rekening bij de inwoner. Het zou nogal raar zijn om iemand die krap bij kas zit ook nog te laten betalen voor de hulp om daar juist uit te komen!”

Samen de problemen aanpakken: hoe eerder hoe beter!

Pim benadrukt dat het belangrijk is niet lang te wachten: “Het is heel fijn om iemand op tijd te kunnen helpen. Een schuldsaneringtraject is echt heel pittig dus als dat te voorkomen is, dan is dit voor alle partijen beter. Ook belangrijk is dat we het sámen met de cliënt doen. We helpen mee om de boel weer op orde te krijgen. Daarna kunnen de meesten het prima zelf weer oppakken.”

Ook hulp als er meer aan de hand is

Collega’s Cindy en Nicole vullen Pim aan. “Soms merken we dat er meer aan de hand is dan alleen de betalingsproblemen. Dan blijken er bijvoorbeeld ook psychische klachten of verslavingsproblemen te zijn. Ook dan gaan we op zoek naar passende hulpverlening.

Omdat we zelf contact zoeken, kunnen we soms hulp bieden aan mensen die dat uit zichzelf nooit zouden hebben gevraagd.” Het advies van Nicole is dan ook: “aanvaard of vraag hulp, dan kun je daarna gewoon weer zelf verder!”

Meer informatie over ‘Vroeg Eropaf’

Op www.rucphen.nl vindt u meer informatie over dit project.
U kunt ook bellen naar 0165-34 99 43

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…