21 PARTIJEN BIJ BRABANTSE VERKIEZINGEN

Voor de provinciale verkiezingen in maart zijn er 21 partijen. Daardoor dreigt een verdere versplintering van Provinciale Staten. Door die kleine partijen wordt het vormen van een meerderheidscoalitie moeilijker. Politicoloog Marcel Boogers pleit voor een minderheidscoalitie die per onderwerp op zoek gaat naar een meerderheid. Aan de vorige provinciale verkiezingen deden 16 partijen mee.

Doordat Forum voor Democratie uit elkaar viel, kwamen er nog 2 partijen bij. De veertien partijen verdelen samen de 55 Statenzetels:
VVD met 10 zetels, CDA met 9 zetels, SP, D66 en GroenLinks met 5 zetels, PVV met 4 zetels, PvdA, Groep Rutjens JA21 en Groep De Bie BVNL met 3 zetels, PvdD met 2 zetels, FvD, 50PLUS, Lokaal Brabant, ChristenUnie-SGP met 1 zetel, 2 zetels zijn leeg.

De coalitie bestaat uit vijf partijen: VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA.
Bij de 21 partijen die 15 maart mee doen, zijn ook nieuwkomers: BBB, VOLT, Alliantie, Algemene Waterschap partij, Jezus Leeft, Hart voor Vrijheid en Ouderen Appèl-Hart voor Brabant.
Er komen mogelijk meer partijen bij, maar het aantal zetels blijft gewoon hetzelfde. De kiezer stemt en daar hebben we het dan mee te doen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…