Ieder jaar hoop ik dat hij of zij een partner op doet en een nestje maakt. De roodborstjes die nu in onze tuinen vertoeven zijn meest vogels uit Noord-Europa. De onze zijn verder afgezakt naar Frankrijk en keren in de paartijd weer terug. Zelden zie je twee roodborstjes tijdens de winter bij elkaar. Ze vechten elkaar de tuin uit. Mannetjes en vrouwtjes niet van elkaar te onderscheiden. De toenadering is pas in de paartijd.
Buiten het broedseizoen zingen beide. Roodborstjes zijn vaak al vroeg wakker en gaan ook als laatste slapen. Ze zijn ook brutaal en pogen de baas te spelen over de andere tuinvogels van hun grootte. Ik weet mij te herinneren dat hij het aan de stok kreeg met de wat grotere vrouwtjes mus. De mus plukte een aantal rode pluimpjes uit zijn borstje en de zaak was geklaard.
Zij eten graag insecten en rupsen.
In de winterperiode eten zij ook zaadjes. De meeste mensen vinden het roodborstje een mooi en gezellig diertje. Mogelijk heeft dit te maken dat kinderen al op school het liedje zongen over een roodborstje dat in winterse omstandigheden tegen het raam tikte en binnengelaten wilde worden en broodkruimels kreeg.