Uit onderzoek blijkt dat statiegeld werkt. Zo bleek een half jaar na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes dat 80% retour kwam. Dat zit wel onder het kabinetsdoel van 90% in 2022. Het is soms even zoeken: statiegeldlogo’s op plastic flessen en blikjes. Waarom zijn die zo klein? Kunnen grotere logo’s er voor zorgen dat meer mensen recyclen?
In de wet staat dat het woord statiegeldfles of blik met een grootte van minimaal 1,2 millimeter op flessen en blikjes moet worden geplaatst door producenten. Het blijft een kwestie van wennen. Straks weten mensen niet beter dan dat er statiegeld op blikjes zit. Als je alsnog bevestiging nodig hebt, dan kijk je of het logo erop staat.
Er word gepleit naast duidelijkere en zichtbaardere logo’s, voor andere maatregelen, zoals dat beschadigde en geplette blikjes ook moeten worden geaccepteerd. Het mooie aan statiegeld is dat het van de grond wordt geraapt omdat het geld waard is. Als die platte en gekreukelde niet kunnen worden ingeleverd, dan blijven ze liggen.