ALS DE GIERZWALUWEN TERUGKEREN

Nadat de gierzwaluwen in augustus 2022 uit ons land vertrokken voor een reis van meer dan 8000 km richting Afrika, keerden de eersten op 30 april terug boven onze wijk. Opnieuw na 8000 km te hebben afgelegd kondigen zij met hun aanwezigheid de komst van de zomer aan. Het is geweldig om zoveel afstand af te leggen zonder ergens, zoals andere vogels doen, uit te rusten in een boom of struik.

Ze hebben al die tijd in de lucht vertoeft. De drang naar voortplanting en op deze manier hun soort in stand te houden drijft hen ook naar onze gemeente op zoek naar de oude of nieuwe nestplaats. In onze gemeente zijn inmiddels al 166 nestkasten opgehangen waar in 2020 in de wijk de Koekoek in Sprundel gretig gebruik van werd gemaakt. In 2022 zijn er 52 jonge gierzwaluwen geboren.

Zij keren terug naar hun geboorteplaats. In de lucht zoeken ze voedsel, nestmateriaal, slapen en paren er. Alleen tijdens de broedtijd komen de broedvogels op hun nesten om te broeden en te rusten. Hun jongen krijgen knikkergrote aan elkaar geklitte insectenballen als voedsel waar de gierzwaluw wel 800 km per dag voor aflegt. Laten we hen met liefde en trots verwelkomen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…