BLADVERKLEURING

In de herfst bevinden zich nog waardevolle en bruikbare voedingstoffen in het bladgroen. Het bio klokje “zegt” nu de dagen gaan korten en de temperatuur daalt dat het tijd wordt om je klaar te maken voor de winter. Voordat de boom zijn bladeren laat vallen haalt deze eerst de nog waardevolle voedingstoffen uit het blad.

Dit betekent dat de bladeren verkleuren van groen, naar rood en geel om als bruin af te vallen. In groene bladeren bevinden zich de kleuren rood en geel. Deze worden altijd overheerst door groen. Pas bij het verdwijnen van het groen worden die andere kleuren zichtbaar. De bruine bladeren vallen pas af nadat een kurklaagje het wondje tussen het bladsteeltje en de tak heeft gedicht.

Schimmels krijgen zo min mogelijk kans krijgen om de boom binnen te dringen. In de afgevallen bladeren bevinden zich nog een heleboel waardevolle bouwsteentjes. Het zijn schimmels, bacteriën, regenwormen en een heel scala aan kleine blad-etende diertjes die de bladeren en takken verkleinen zodat de verkleinde blaadjes opgelost in water de nieuwe bouwsteentjes voor de boom vormen.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Wendy Woop - Yaki Taki Oowah

Laden...

Laden

Laden…