BOEK- EN FILMBESPREKING UIT ‘OP DE KOFFIE BIJ ERIC’ VAN 19 APRIL

TWEEDE WERELDOORLOG FICTIE

De auteur is Kate Quinn en de titel is: DE VROUWEN VAN BLETCHLEY PARK en heeft 560 blz.

Engeland, 1940. Drie heel verschillende vrouwen melden zich bij Bletchley Park, waar de knapste koppen van Groot-Brittannië werken om Duitse militaire codes te breken. Socialite Osla, de Londense Mab en plattelandsmeisje Beth worden de beste vriendinnen, tot een onvergeeflijke ruzie een einde maakt aan hun vriendschap. In 1947 worden de drie vrouwen die ooit elkaars beste vriendinnen waren samengebracht door een mysterieuze gecodeerde brief. Osla, Mab en Beth moeten elkaar vergeven en samen nog een laatste code kraken om de verrader te vinden die hun naar het leven staat. Maar elke stap dichter bij het breken van de code brengt het gevaar dichterbij…

BIOGRAFIE OVER REISVERSLAGEN

De auteur is Floortje Dessing en de titel is: HEIMWEE MOET JE KOESTEREN en heeft 336 blz.

In Heimwee moet je koesteren vertelt Floortje over wat ze leerde van mensen die het roer omgooien en bewust kiezen voor een leven dichter bij de natuur, en waarom ze daar zelf nog niet klaar voor is. Over minimalistisch leven, gezond ouder worden en andere manieren van opvoeden, eten en de tijd beleven. Over de gevaren onderweg, hoe ze in het vak is gerold en hoe ze zich herpakt als ze tegen haar eigen grenzen aanloopt. Terwijl ze dieper graaft naar haar drijfveren gaat ze de belangrijke thema’s van onze tijd niet uit de weg. Maar ze deelt ook luchtiger inzichten: zoals de ontdekking dat neushoorns net zo goed een ochtendhumeur hebben en waarom je in de bush nooit een zwarte broek moet dragen. Heimwee moet je koesteren is een verzameling van de avonturen die Floortje de afgelopen jaren heeft beleefd: zowel groot als klein, ver weg als dicht bij huis.

FILMBESPREKING

De volgende films zijn te zien in de bioscopen Cine Service Etten-Leur, City Roosendaal en Kiek in de Pot te Bergen op Zoom.

ANIMATIE/FAMILIEFILM met de titel: SUPERKAT MAURICE

Ratten! Ze zijn overal…. in broodtrommels, dansend over tafelbladen, taarten stelend onder de neus van de banketbakker vandaan. Dus wat heeft elke stad nodig? Een rattenvanger, Superkat Maurice! Maurice is een straatwijze kat die samen met Mees, Zonnebrand en Gevaarlijke Bonen een perfecte business heeft opgezet om heel veel geld te verdienen aan goedgelovige stedelingen. Alles gaat goed tot ze in het plaatsje Bad Blintz komen, waar helemaal geen ratten zijn! En ook geen eten is! Ze ontmoeten het door boeken geobsedeerde meisje Olivia die hun hulp inroept om het mysterie op te lossen….

HORROR met de titel: EVIL DEAD RISE

De hereniging van twee van elkaar vervreemde zussen wordt verstoord door vleesgeworden demonen waardoor ze moeten vechten voor hun leven in dit nachtmerriewaardige familieverhaal.

DOCUMENTAIRE met de titel: DICHTBIJ VERMEER

In Dicht bij Vermeer krijg je een unieke inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Rijksmuseum curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler worden gefilmd in hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van de schilder. Want hoewel Het melkmeisje en Meisje met de parel wereldberoemd zijn weten we weinig van Johannes Vermeer zelf. Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat de Hollandse Meester naliet. Deze fascinerende documentaire laat alles zien: van de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen en de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag schilderijen te ontleden, tot het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is. Langzaamaan ontdekken we hoe Vermeer in staat was de werkelijkheid zo anders in beeld te brengen dan zijn tijdsgenoten. Maar bovenal toont Dicht bij Vermeer de aanstekelijke liefde van conservatoren en andere betrokkenen voor de kunst van Vermeer.

NATUURFILM met de titel: ONDER HET MAAIVELD

De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in een theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem? De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.

Voor meer info en trailers kijk je op: www.c-cinema.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…