Wat ik het meest mis sinds we rekening moeten houden met het coronavirus? Naast de spontane bezoekjes aan familie en vrienden is dat lekker uit eten gaan bij een van de vele restaurants in onze gemeente. Zeker nu het al tijden lang regelmatig mooi weer is.
Gelukkig kan dat vanaf 1 juni weer. Nog niet helemaal zoals we voorheen gewend waren. Er gelden regels en voorwaarden die ervoor moeten zorgen dat het weer veilig kan. Maar, ik weet zeker dat alle horecaondernemers staan te popelen om hun deuren weer te openen. Een aantal van hen heeft verbouwd, een grote schoonmaak gehouden of extra terrasruimte gecreëerd. Ze kunnen niet wachten het u te laten zien!
Voor het zover is, wil ik u nog wel 2 dingen vragen:
- Steun onze lokale horeca
Maak gebruik van de ruimte en de mogelijkheden die er weer zijn. Reserveer bij uw favoriete restaurant of probeer juist eens een keer dat restaurant waar u nog niet bent geweest. Nu veel mensen vanuit huis werken is het misschien ook een idee om een keer uit eten te gaan op een ‘doordeweekse’ avond of te gaan lunchen. Zo spreiden we de drukte waardoor de horeca veel meer mensen kan ontvangen en u in alle rust kunt eten.
- Neem zelf verantwoordelijkheid voor het naleven van de maatregelen van het RIVM
U kunt zich wel voorstellen dat het naleven van alle regels extra druk legt op de horecaondernemers. Zij willen niets liever dan zoveel mogelijk klanten zo gastvrij mogelijk ontvangen en bedienen. We willen eigenlijk niet van hen vragen om daarnaast op te treden als controleur en mensen die zich niet houden aan de maatregelen de toegang ontzeggen of vragen het restaurant te verlaten. Zij mogen dit echter wel. We zullen hen hierin steunen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat dit niet nodig is.
Samen zorgen we voor veilige en gezellige horeca
Er zijn niet veel regels, maar het is wel heel belangrijk dat u ze opvolgt:
- U bent verplicht aan een tafel te zitten. Dat geldt op het terras, in een restaurant, maar ook in het café.
- Als u met mensen buiten uw huishouden bent, houdt u 1,5 meter afstand van elkaar.
- Houd altijd 1,5 meter afstand van het personeel.
- Reserveren is verplicht. Ook al is er ruimte. U mag dus niet zomaar gaan zitten.
Stapje voor stapje wordt er steeds meer mogelijk
Tenminste, als het aantal ziektegevallen niet weer oploopt en we het virus dus met elkaar de kop indrukken. Geniet van de dingen die weer mogen, maar houd ook vooral vol als het gaat om afstand houden van elkaar, binnen blijven als u verkouden of ziek bent en het volgen van de hygiënemaatregelen.
Ik wens de horeca en al haar gasten een prachtige zomer toe!
Uw Burgemeester