DE EEKHOORN 1.

Eekhoorns leven alleen en hebben een eigen leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht. Deze leefgebieden kunnen elkaar overlappen en worden niet verdedigd; alleen het slaapnest wordt verdedigd. De voortplantingsperiode van de eekhoorn is van december tot februari en van mei tot juni. Bij voedselschaarste slaan de vrouwtjes de eerste periode vaak over. Verschillende mannetjes achtervolgen in de paartijd eenzelfde vrouwtje en proberen met haar te paren. (1/3)
In de paartijd slapen mannetje en vrouwtje geregeld in eenzelfde nest maar zodra de jongen geboren zijn wordt het mannetje niet meer bij het nest geduld.
De draagtijd duurt 5-6 weken. In deze periode bouwt het vrouwtje haar kraamnest dat steviger is dan een gewoon nest en gemaakt van gevlochten takken en dik bekleed met gras. Hierna worden 2 tot 5 kale en blinde jongen geboren. Met drie weken zijn ze behaard en na vier weken gaan de ogen open. (2/3)
De jongen worden tien weken gezoogd, waarna ze vrij snel zelfstandig worden. Na drie maanden worden ze door de moeder uit haar leefgebied verjaagd. Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp. In het wild kunnen eekhoorns 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger. Slechts 1% van alle eekhoorns wordt 5 jaar of ouder. De gemeente heeft beloofd om beter voor de eekhoorns te gaan zorgen door in de plantsoenen voedselbomen en struiken te planten. (3/3)
Bron: TV Krant feed

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Commercial - T&E Electro Rucphen

Laden...

Laden

Laden…