DE GROENLING

De groenling heeft in onze streek mooie namen als Gruune vienk, Gruunsel, Vlasvienk tot Ropvogel. De naam Ropvogel komt door het eten van raapzaad, wat in onze streek ropzaad werd genoemd. Zoals de naam Gruune vienk al aangeeft behoord de vogel tot de vinkachtigen met soorten als, Vink, Putter, Sijs, Kneuter, Ring en Huismus. 25 jaar geleden was de Groenling een algemeen voorkomende vogelsoort.

Zo broedde hij in meidoorn, tuinconiferen en andere struiken. Meestal kwamen er twee broedsels per jaar. Hun voedsel bestaat uit rijpe en onrijpe zaden en allerlei insecten. Vooral vlaszaad, koolzaad en zaden van rozenbottels hebben hun voorkeur. Helaas is in onze gemeente de Rimpelroos nog nauwelijks in de openbare plantsoenen te vinden. Naast rozenzaadjes is er nog nauwelijks vlaszaad te vinden.

De laatste jaren is er een onbekende ziekte onder de Groenlingen in Duitsland aangetroffen. Mede door verstening van onze tuinen is er steeds minder plek om te nestelen of voedsel te vinden. Ik zie soms Groenlingen op rijpe en verdroogde bramen om de zaden te eten. De Groenling blijft een mooie vogel en is een juweel in onze leefomgeving. Geniet er vooral van.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Jan de Rooij - Carrousel2

Laden...

Laden

Laden…