DISCUSSIE TOEKOMSTBESTENDIG LANDBOUWSYSTEEM

Ingezonden stuk door A. Vermeulen, Bavel.

In de discussie over een toekomstbestendig landbouwsysteem wordt onvoldoende aandacht besteed aan de gezondheidsrisico’s van intensieve landbouw. De uitstoot van ammoniak leidt tot fijnstof, wat luchtwegaandoeningen, hart/vaatziekten en longschade bij kinderen kan veroorzaken. In Nederland sterven jaarlijks ong. 11.000 mensen vroegtijdig door luchtverontreiniging, waarbij fijnstof vaak oorzaak is.

Daarnaast draagt veelvuldig preventief gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij bij aan ontwikkeling van bacteriën die ongevoelig zijn voor deze geneesmiddelen. Hierdoor zijn infecties steeds moeilijker te behandelen. Een ander gezondheidsrisico zijn zoönose, infectieziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen, bijvoorbeeld de vogelgriep die het pluimvee treft.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen word in verband gebracht met de ziekte Parkinson en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Er is nooit onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van cocktails van deze middelen. Consumenten kunnen kiezen voor duurzame en plantaardige voeding. Scholen kunnen gezonde voeding aanbieden en kinderen kennis laten maken met duurzame voedingsmiddelen.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…