ETTEN-LEUR ACTIEVER IN DE WEER MET AFVALKNIJPER

Weer of geen weer, leerlingen van het Munnikenheide College in Etten-Leur gaan voortaan iedere week op pad met afvalknijper en vuilniszak. Dat doen ze in het kader van het convenant “Samen schoon naar school” dat maandag ondertekend werd.

Ze krijgen les over afval, onder de noemer ‘Afval is grondstof en geen zwerfvuil’. Aan de brugklas wordt bijvoorbeeld verteld wat plastic precies doet en hoe schadelijk het is als het op straat blijft liggen. Ook wordt meer informatie gegeven over het probleem van de plastic soep.
Wethouder Ger de Weert van Etten-Leur zette maandag 19 september zijn handtekening onder het document, en nam hij op de school in Etten-Leur het ‘Afvalstokje’ in ontvangst van collega-wethouder Martijn Gijzen van gemeente Rucphen. Het convenant moet ervoor zorgen dat beide gemeenten elkaar steeds verder motiveren en stimuleren om de omgeving van scholen schoon te houden en de jeugd bewuster te maken van dit maatschappelijke vraagstuk.
Etten-Leur gaat komende maanden veel aandacht besteden aan het schoonhouden van het openbaar gebied rondom het Munnikenheide College. De gemeente levert materiaal voor aan, en haalt het (grof) afval ook actief op. Jolanda Jochems coördineert het project en zette het samen op met Ronald Reinhoudt. Met gastcolleges willen ze bewustzijn creëren en door opruimacties wordt de omgeving van basisscholen gevrijwaard van rotzooi. De schadelijke stoffen in plastic verteren niet, en we krijgen het ook steeds meer binnen. Door dit op scholen te vertellen zijn de kinderen nog meer gefocust om toch zeker het plastic op te rapen.
Het project startte op de Rucphense vestiging van het Munnikenheide College en wordt in die gemeente inmiddels omarmd door alle basisscholen. De gemeente Etten-Leur doet sinds drie jaar ook mee aan het project, hoewel het nog beperkt is tot de school aan het Trivium.
Wethouder Gijzen zag in Rucphen veel afvalprojecten starten de laatste maanden. Zo werd van afval kleding gemaakt, die tijdens een modeshow aan publiek getoond werd.
Nu is het stokje overgedragen aan Etten-Leur, maar dat betekent niet dat we in Rucphen op de lauweren gaan rusten. Het gaat gewoon door en in maart krijgen wij het stokje weer terug van Etten-Leur.
Samen sterk in afval ruimen!

 

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Jan de Rooij - Carrousel1

Laden...

Laden

Laden…