WIEKEN AKKERMOLEN ZUNDERT DRAAIEN WEER

Met een ruk aan het touw heeft wethouder Judith Kuijpers zaterdagmiddag 10 september de wieken van de Akkermolen in beweging gezet.

‘Een pareltje voor Zundert’ noemt de wethouder de Akkermolen. ,,En een belangrijk onderdeel van de skyline van het dorp”, voegde voorzitter André van der Kloot van Stichting Akkermolen hieraan toe.

De molen aan de rand van het dorp stond al twee jaar stil. In augustus van 2020 bleek dat de steenbalk bruinrot had en vervangen moest worden. ,,Het was een triest gezicht. Een molen moet draaien, maar dat kon niet meer.”

De Akkermolen stamt uit 1625 en is een open standerdmolen. Volgens Jan van Elteren zijn er nog maar zo’n vijf van in Brabant. ,,Dit is het oudste type dat er in Nederland is. Inmiddels is alles aan de molen wel eens vervangen; het oudst zijn balken uit ongeveer 1800, de tijd van Napoleon.” Volgend jaar krijgt de molen nog een extra opknapbeurt en wordt hij geschilderd, zodat hij er straks pico bello uitziet voor het 400-jarig jubileum. ,,Dit is dus niet het laatste feestje”, glimlacht Van der Kloot.

De molen is vanaf nu iedere zaterdag geopend voor publiek, van 13.00 tot 17.00 uur.

foto’s: Zundert breed/Akkermolen Zundert)

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…