GEMEENTE RUCPHEN BEVORDERT LANGER THUIS WONEN

Vanaf 1 januari 2024 is het in gemeente Rucphen mogelijk om onder voorwaarden een prƩmantelzorgwoning te realiseren. Dit beleid is gericht op het ondersteunen van ouderen om zich voor te bereiden op de toekomst en hen in staat te stellen langer in hun eigen omgeving en te midden van vertrouwde gezichten te blijven wonen. Daarnaast bevordert dit beleid doorstroming, waarbij een oudere naar een prƩmantelzorgwoning verhuist, en de oorspronkelijke woning vrijkomt voor een jong gezin.

De prĆ©mantelzorgwoningen zijn bedoeld voor personen die de AOW-leeftijd hebben bereikt en bieden de mogelijkheid om in bijgebouwen of tijdelijke units te wonen. De voorwaarden voor het verkrijgen van een vergunning omvatten onder andere dat het huishouden van de behoevenden uit maximaal twee personen met de AOW-leeftijd mag bestaan, ze op het moment van de vergunningaanvraag nog geen zorgindicatie hebben, en een familiaire relatie hebben met de hoofdbewoners. “Met de introductie van prĆ©mantelzorgwoningen willen we niet alleen ouderen ondersteunen bij het voorbereiden op de toekomst, maar ook de doorstroming binnen onze gemeente bevorderen”, aldus wethouder RenĆ© Lazeroms. “We willen een omgeving creĆ«ren waarin ouderen met zorgbehoeften in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, terwijl we tegelijkertijd ruimte bieden voor nieuwe gezinnen die op zoek zijn naar een thuis”, vult wethouder Suzanne Breedveld aan.

De vergunning voor een prƩmantelzorgwoning wordt verstrekt voor een termijn van 15 jaar, conform de maximale termijn toegestaan onder de omgevingswet. Naar verwachting zal tegen het einde van deze termijn een vergunning vrije mantelzorgsituatie zijn ontstaan. Bij het beƫindigen van de prƩmantelzorgsituatie dienen de woonvoorzieningen uit de tijdelijke woning te worden verwijderd. Gezien de verwachting dat prƩmantelzorg overgaat in een zorgsituatie, is het een vereiste dat de prƩmantelzorgwoningen rolstoeltoegankelijk zijn om aan de behoeften van de bewoners te voldoen. De introductie van prƩmantelzorgwoningen sluit aan bij landelijke ontwikkelingen op het gebied van zorg en huisvesting voor ouderen. Dit initiatief draagt bij aan een bredere beweging om ouderen in staat te stellen langer zelfstandig te blijven wonen, in lijn met de groeiende behoefte aan passende huisvesting voor verschillende levensfasen.

 

 

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Donna Summer - Love's Unkind

Laden...

Laden

Laden…