GROF TAALGEBRUIK IN KINDERBOEKEN STIJGT

Het jaarlijkse kinderboekenonderzoek van de Bond tegen Vloeken wijst uit dat grof taalgebruik in kinderboeken weer toeneemt. Waar vorig jaar 36% van de onderzochte boeken geen grove taal bevatte, kent nu maar liefst 17% van de boeken geen vloek- of scheldwoord. Kees van Dijk, directeur Bond tegen Vloeken: “Het baart ons zorgen dat er anno 2023 weer meer gevloekt wordt in kinderboeken”.

De Gouden en Zilveren Griffels worden jaarlijks uitgereikt en zijn de belangrijkste prijzen voor Nederlandse kinderboeken. Deze boeken dienen in dat jaar als inspiratiebron voor jonge lezers en de opvoeders. Daarom heeft de Bond tegen Vloeken ervoor gekozen 12 boeken te onderzoeken, 10 boeken die bekroond zijn met een zilveren griffel en 2 boeken die genomineerd zijn door de kinderjury.

De Gouden Griffel is dit jaar gegaan naar het boek ‘Misjka’ van Anoush Elman en Edward van de Vendel. Opvallend is dat, ondanks de trend, in Misjka twee keer een bastaardvloek voorkomt. Dit is positief voor een boek dat de Griffel heeft ontvangen. Vloeken, schelden en andere grove taal past volgens de Bond niet in boeken en zeker niet in een kinderboek.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…