GROVE VLOEK KOMT DIT JAAR NIET VOOR IN KINDERBOEK

Het is goed nieuws, de meest grove vloek komt dit jaar niet voor in de nieuwste kinderboeken. Dat blijkt uit het jaarlijkse kinderboeken onderzoek van de Bond tegen Vloeken. Aandacht voor grof taalgebruik blijft wel nodig: 64% van de kinderboeken uit het onderzoek bevat grof taalgebruik. Kees van Dijk, directeur Bond tegen Vloeken: “Schelden en vloeken in een kinderboek is niet nodig. Het is ook heel goed mogelijk om een mooi en spannend kinderboek te schrijven zonder grof en beledigend taalgebruik te gebruiken. Op zo’n manier is een boek écht een voorbeeld voor onze kinderen”.

Bij dit onderzoek zijn 25 kinderboeken onderzocht. Deze boeken hebben de zilveren of bronzen griffel gekregen of zijn uitgekozen door de kinderjury. Van deze 25 boeken bevat 36% geen grove taal. In 64% van de boeken komt in meer 16% of mindere mate 48% grof taalgebruik voor.

De Bond tegen vloeken wil met dit onderzoek aandacht vragen voor goed en respectvol taalgebruik. Vloeken, scheldwoorden en andere grove taal passen volgens de Bond niet in een kinderboek.

Daarom bezoekt de Bond tegen vloeken scholen (PO, VO, en MBO). Onder de naam Klasse Taal worden jaarlijks ongeveer 850 gastlessen gegeven op 135 scholen.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…