GRUTTO’S ZITTEN VOL MET GIF

Het is geen wonder dat er steeds minder grutto’s leven in Nederland. Een onderzoeksteam vond in de lever van dode dieren 49 schadelijke stoffen. “De levers bevatten een gif cocktail van o.a. landbouwgif, industriële chemicaliën, medicatie, nicotine en andere producten die voor de mens bedoeld zijn”, vertelt onderzoeksleider Paola Movalli aan het AD.

De stoffen zijn niet direct dodelijk, maar kunnen op lange termijn voor negatieve effecten zorgen. “Chemicaliën kunnen worden overgedragen op de eieren, waardoor de overlevingskans van de kuikens kan afnemen, ook als de stoffen in maar een lage hoeveelheid voorkomen.” De Grutto is de nationale vogel van ons land en broed vooral in graslanden.

Ooit broeden er 125.000 paren in ons land, nu nog zo’n 30.000 paren. Al jaren is er een plan om de grutto te redden en zouden boeren subsidie ontvangen die daar aan meewerken. Het geld ligt nog ongebruikt op de plank omdat het rijk en de provincies ruziën wie dat op langere termijn gaat betalen. Uitspraak van minister Harbers: “Mest en gewasbeschermers zijn een probleem voor schoon water”. Bron: AD

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Tina Turner - We Don't Need Another Hero

Laden...

Laden

Laden…