HONDERDEN MELDINGEN VLEESETENDE BACTERIE

Ziekenhuizen in heel het land hebben de afgelopen maanden vele honderden patiënten gezien met een longontsteking, bloedvergiftiging of ontstekingen van huid, gewrichten of botten. Allemaal symptomen van een infectie met de vleesetende bacterie. Sinds 19 januari moeten alle besmettingen met deze groep-A-streptokokken (GAS-bacterie) bij rijksgezondheidsinstituut RIVM gemeld worden.

Opvallend daarbij is dat er achttien meldingen bij waren van hersenvliesontsteking (meningitis). De opmars van de vleesetende bacterie uitte zich vorig jaar eerst nog vooral bij kinderen. Volgens de laatste cijfers van het RIVM werden er in 2022 42 kinderen tussen 0 en 5 jaar ernstig ziek van: dat is zeven keer zo hoog als in de jaren ervoor. Er overleden negen kinderen door de infectie.

De GGD kan antibiotica geven aan mensen die in huis wonen met iemand met een infectie. Zo wordt voorkomen dat ze ook ernstig ziek worden: de bacterie kan namelijk makkelijk worden overgedragen middels druppeltjes vocht die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten, en via iemands handen. De kans op een infectie is groter tijdens of kort na een luchtweginfectie zoals griep en waterpokken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Bluebells - Young At Heart

Laden...

Laden

Laden…