HONDERDEN WEST-BRABANDERS DUPE ACHTERSTANDEN UWV

In West-Brabant wachten mensen te lang op hun beoordeling voor arbeidsongeschiktheid. Ze zijn ziek of kunnen om een andere reden niet werken en hopen een uitkering te krijgen. Het lange wachten op het UWV zorgt voor extra onzekerheid. Je weet niet waar je aan toe bent. Zo heeft UWV West-Brabant een achterstand van 560 dossiers, waarvan 110 al langer dan een half jaar op hun beoordeling wachten.

Die beoordeling door een verzekeringsarts, bekend als arbeidsongeschiktheidskeuring, hoor je twee jaar na je eerste ziekmelding te krijgen. Het UWV bepaalt of je een uitkering krijgt of dat je, al dan niet parttime, door moet werken. De achterstand neemt af: in september vorig jaar wachtten nog 700 cliënten. Oorzaken hiervan zijn volgens het UWV een tekort aan verzekeringsartsen en een groeiend aantal mensen dat in aanmerking komt voor een beoordeling.

Het UWV in Breda heeft sinds anderhalf jaar een andere werkwijze, het sociaal-medisch centrum. Hier verricht een team van verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten en arbeidskundigen voorwerk, waardoor verzekeringsartsen minder tijd nodig hebben per cliënt voor een beoordeling. Ook is er een eenvoudiger beoordeling voor 60-plussers en een voorschot aan mensen die moeten wachten.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

John Travolta & Olivia Newton John - Grease Megamix

Laden...

Laden

Laden…