HOORSPEL VOOR MUZIEKTHEATERVOORSTELLING ELDORADO IN RUCPHEN.

Op 13, 14 en 15 mei wordt in de gemeente Rucphen bij Melkveehouderij Familie Van Kalmthout de muziektheatervoorstelling Eldorado gespeeld. Eldorado is te zien in 5 Brabantse gemeenten. Een muziekspektakel waarin zo’n 100 amateurmuzikanten uit de gemeente samen met professionele acteurs een opgewekt verhaal vertellen over uitdagingen op het Brabantse platteland. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. Componist Bart van Dongen maakt de muziek, theatermaker Wiske Sterringa schreef het script, Roel Swanenberg gelieerd aan Het Zuidelijk Toneel neemt de regie op zich.

De makers hebben jonge Brabantse componisten gevraagd ‘preludes’ te maken voor Eldorado: op basis van een korte tekst van een personage uit de voorstelling, de klassieker ‘Bloemetjesgordijn’ van Wim Kersten én de opdracht om couleur locale per gemeente te verwerken, zijn vijf jonge componisten aan de slag gegaan. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat een nieuwe generatie makers betrokken wordt bij een dergelijke grote productie.

Voor de gemeente Rucphen heeft componist en gitarist Yuri Rhodenborgh het hoorspel gemaakt.

Yuri Rhodenborgh is een Rotterdamse gitarist en voelt zich het meest op zijn gemak in genres als jazz, soul, pop, rock, hiphop en fusion. Hij studeerde jazzgitaar aan het conservatorium in Tilburg, speelt onder andere in de band Ara Sextet en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest ft Ruben Hein.

“Ik vond de opdracht heel tof en uitdagend. Als componist werk je het beste met beperkingen (hoe tegenstrijdig dat ook klinkt) en voor mij was de grootste zelf gekozen beperking bij dit project het feit dat ik het zelf ‘moest’ opnemen. Aangezien ik geen complete studio tot mijn beschikking heb moest ik het doen met twee microfoons en mijn studeerkamertje, het was gaaf te ontdekken wat er dan nog steeds allemaal mogelijk is! De tekst gaf mij een rode draad door de composities heen. Dit voelde niet als een beperking, maar juist als een enorme hulp!

Meer info en deze podcast met 5 hoorspelen staan nu online op www.eldorado2022.nl.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Actieve playlist

dinsdag 25 juni 2024

Last on air:
07:23 Dire Straits with Walk Of Life (03:50)
07:27 Rocky Vosse with Pretty Belinda (02:54)
07:30 Jan Smit with Als De Morgen Is Gekomen (02:54)

Now on air:

Ria de Schutter with info heemkundekring Zegge L. 04072024

Next on air:
07:34 Gerrit Vos with Blijf Vannacht Bij Mij (02:36)
07:36 Lionel Richie with Se La (04:19)
07:41 J-Jingle with Goud Van Oud 2 klinkt vertrouwd (00:04)

Laden...

Laden

Laden…