HUISVESTING STATUSHOUDERS LOOPT ACHTER OP SCHEMA

De huisvesting van statushouders loopt in Rucphen nog wat stroef. De gemeente begon het tweede halfjaar met een taakstelling van 72 statushouders, inclusief de achterstand uit het eerste halfjaar, en heeft er nog 63 te gaan tot eind december, blijkt uit nieuwe cijfers van Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Dit hoeft niet te betekenen dat er eind december nog steeds een achterstand is.

De gemeente wist de huisvesting van mensen met een verblijfsvergunning vorig jaar in de laatste drie maanden van het jaar nog te versnellen. Gemeenten waarschuwden er begin augustus op deze site al voor dat de huisvestingsopdracht vanuit het COA ‘ongekend groot’ was. Na 21.000 mensen met een verblijfsvergunning in het eerste halfjaar lag er voor de laatste zes maanden van 2023 de vraag om er 32.000 onder te brengen.

Zo bezien doet Rucphen het, met 13% van de doelstelling, slechter dan het landelijk gemiddelde. De gevolgen van de moeizame opvang zijn in de hele asin keten te voelen. Wat ook meespeelt is vertraging in het ‘koppelen’ van statushouders aan gemeenten. Door achterstanden bij immigratiedienst IND verloopt dat trager dan gepland.

Bron: BN de Stem

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Billy Joel - You're Only Human (Second Wind)

Laden...

Laden

Laden…