IMKERSVERENIGINGEN BESTRIJDEN AZIATISCHE HOORNAAR

Vanuit Imkersoverleg en samenwerkende Nederlandse imkersverenigingen, is de Taskforce Aziatische hoornaar van start gegaan. Deze vormt een bedreiging voor de Nederlandse biodiversiteit en fruitteelt omdat zij bestuivende insecten als honingbijen en wilde bijen eet. Imkersverenigingen constateren een gebrek aan urgentiebesef en bepleiten het actief vangen van jonge koninginnen in het voorjaar.

De Aziatische Hoornaar is een invasieve exoot die sinds 2017 zijn opmars maakt in Nederland. De soort maakt in de zomer enorme nesten met veel werksters en nageslacht. Eén nest consumeert ongeveer 11 kg insecten, wat overeenkomt met zo’n 100.000 beestjes, en brengt aan het einde van het seizoen tientallen tot honderden nieuwe koninginnen voort die volgend jaar een eigen nest kunnen stichten.

Afgelopen jaren geeft de imkerij voorlichting aan imkers voor opsporing van Aziatische hoornaar, zodat bestrijdingsdiensten via de provincie over kunnen gaan tot bestrijding. Opsporing van grote nesten in de zomer, die hoog in de boomtoppen hangen, is tijdrovend en kostbaar. Afgelopen seizoenen lieten de imkers zich bij het lokaliseren van nesten ondersteunen door particuliere organisaties.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Joost Nuissl - Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben

Laden...

Laden

Laden…