INDUSTRIEGEBIED MOERDIJK IN BEELD KERNENERGIE?

Zodra in Nederland het woord kernenergie valt, volgt het woord ‘Moerdijk’. Sinds de jaren tachtig keert de vraag regelmatig terug of het industrie- en havengebied een geschikte plek is voor een nieuwe centrale.

Volgens energie-expert Martin Scheepers van onderzoeksinstituut TNO die dit voor de provincie onderzocht, zijn er mogelijkheden onder bepaalde voorwaarden. Hij doelt op een zogeheten Small Modular Reactor.

Een SMR is een soort prefab-centrale die in de fabriek wordt gemaakt. Daarna wordt de mini-reactor getransporteerd naar z’n bestemming. Omdat een SMR kleiner is en minder koelwater nodig heeft, hoeft die niet aan de kust te worden geplaatst, zoals bij grotere centrales gebeurt.

Of een SMR in het relatief dichtbevolkte Moerdijk past binnen de bestaande risicocontouren bijvoorbeeld moet nog worden onderzocht.

Donderdag werd er voor het eerst in 10 jaar over kerncentrales gedebatteerd in de Tweede Kamer. Het kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales en ziet in kernenergie een welkome aanvulling op energie van wind en zon.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…