IS DE GRIEPPRIK NOG WEL NODIG?

Griep is gevaarlijk voor mensen die risico lopen en ernstig ziek kunnen worden, zoals ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Ieder jaar overlijden zo’n 5000 mensen aan de griep. Krijg je een uitnodiging voor de griepprik, dan zit je in een risicogroep en wordt ernstig ziek worden kleiner. Het vaccin beschermt 30% tegen infectie en 40% tegen ziekenhuisopname. Als je toch griep krijgt, word je minder ernstig ziek.

Hygiënemaatregelen tegen corona werken ook tegen griep verspreiding, zoals het mondkapje en afstand houden. De meeste mensen doen dit niet meer, dat is jammer want het helpt niet alleen tegen griep en covid, maar ook tegen besmettelijke luchtweginfecties.

Jaarlijks krijgt 1 op de 15 volwassenen griep, maar niet iedereen heeft klachten. Mensen die besmet zijn met griep kunnen wel andere mensen besmetten, zonder het te merken.

Je kunt niet geïnfecteerd raken door het vaccin. Hier zitten delen van vier griepvirussen in, waarvan de WHO verwacht dat die dit jaar zullen heersen. Zo train je het immuunsysteem.

Toch kun je gaan hoesten en koorts krijgen. Dit is niet door de griepprik. Het is een ander virus dat je hebt opgelopen omdat er in de herfst veel luchtwegvirussen zijn.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…