JAARLIJKSE BIETENCAMPAGNE GESTART

Vandaag start de bietencampagne in de fabrieken van Cosun Beet Company. Naar verwachting
duurt de campagne in Nederland deze keer negentien weken, zodat de fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten tot 24 januari 2023 zullen draaien. Ook dit jaar zijn er stappen gezet op gebied van duurzaamheid in het transport en de verwerking van de bieten.
De verwachting is dat de opbrengst dit jaar zo’n 88 ton bieten per hectare zal zijn, wat een
suikeropbrengst van 14,8 ton per hectare moet gaan opleveren. Dat is ongeveer 6% meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Er was goed groeiseizoen; tot de droogte eind juli intrad. Dat heeft de verwachte opbrengst wat afgeroomd. Afhankelijk van de omstandigheden van de komende maanden kan deze verwachting nog worden bijgesteld.

Sinds vorig jaar wordt een groot deel van de suikerbieten uit Zuid-Limburg niet per vrachtwagen
aangevoerd naar de fabriek in Dinteloord, maar per schip. Dit jaar gaat het om ongeveer 300.000 ton bieten; ongeveer 20% meer dan vorig jaar. Door de bieten per schip te vervoeren, besparen we meer dan 16.600 vrachtwagenbewegingen heen en terug – waarmee ook de CO 2 – uitstoot van het vervoer wordt verlaagd.

In de fabriek in Vierverlaten zijn enkele grote technische aanpassingen in het productieproces gedaan, die ervoor zorgen dat in de komende campagne zo’n 12 tot 15% minder energie nodig is. Verder zijn we voornemens om met een ander, zeer grootschalig project het productieproces de komende jaren aan te passen. Daardoor wordt de CO 2 -footprint van de fabrieken uiteindelijk 40 procent kleiner en gebruiken ze ieder de helft minder gas. We streven ernaar om onze fabrieken in 2050 volledig CO 2 -neutraal te laten zijn.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Anita - Wonder

Laden...

Laden

Laden…