KIND DE DUPE VAN LAAGGELETTERDE OUDER

Zo’n 11 procent van de ouders met jonge kinderen heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit raakt ook hun kinderen, meldt Stichting Lezen en Schrijven: als beide ouders weinig opleiding genoten hebben, lopen hun kinderen drie keer meer kans ook laaggeletterd te worden.

Ons land telt 2,5 miljoen laaggeletterden en hun aantal groeit. Deze mensen hebben minder vaak betaald werk, meestal geen vaste baan en ze verdienen aanzienlijk minder dan niet-laaggeletterden.

Stichting Lezen en Schrijven vindt het aantal laaggeletterde ouders veel te hoog en wil de vicieuze cirkel binnen families doorbreken. Samenwerking tussen ouders en consultatiebureaus, kinderopvangcentra en scholen is daarbij bepalend, aldus de stichting.

Als ouders zelf beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer kunnen ze een beter voorbeeld zijn voor hun kinderen. Ze kunnen veel praten met- en voorlezen aan hun baby, hun jonge kinderen stimuleren te lezen en schrijven en ze helpen met hun huiswerk.”

Als volwassene kun je altijd bij je gemeente terecht voor een taalcursus. Ook word geld gegeven aan werkgevers en bibliotheken om volwassenen te helpen.

Zoek hulp, je leven wordt er echt beter op.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Jan de Rooij - Carrousel1

Laden...

Laden

Laden…