Klimop is een altijd groenblijvende plant die Moeder Natuur met hechtwortels heeft uitgerust om indien nodig hogerop te komen. Vaak wordt gedacht dat de klimop sappen aan de boom onttrekt, een fabel. Het is nu bloeitijdtijd. Klimopbloemen worden massaal door insecten bezocht. Ze snoepen de energierijke nectar en stuifmeel.
Tijdens de winterperiode worden dofzwarte bessen gevormd, een vondst van Moeder Natuur. Klimop kan actief blijven zolang het niet vriest omdat de bladeren voorzien zijn van een harslaagje die uitdroging door vorst voorkomt. De bessen zijn rijp als een aantal vogelsoorten jongen hebben. Ook merels uit de buurt eisen hun bessen op. De zaadjes zijn licht roze van kleur.
De vogels verspreiden de zaden omdat zij het vruchtvlees verteren en de zaadjes uitpoepen. De “transporteurs” van je zaden belonen met voedzaam vruchtvlees moet de klimop ooit “bedacht” hebben. Het is een bijzondere plek voor vogels om er te nestelen, te slapen en uit de gure wind te zitten. Tijdens de vogeltrekperiode slapen er trekvogels als koperwiek, kramsvogel en spreeuwen in.