MOLEN DE HOOP IN DE ROUWSTAND VOOR KEES VERGOUWEN (IN MEMORIAM).

Op 25 maart jl. is Kees Vergouwen (1939 – 2022), overbuurman van molen De Hoop overleden.

Vele jaren heeft Kees tegenover de molen in Sprundel gewoond. Kees heeft een grote bijdrage geleverd aan de inrichting en verfraaiing van deze molen, vooral in de periode vanaf 2015 tot heden, met de Molenstichting als eigenaar. Vanuit zijn grote interesse, kennis en ervaring van bouwkundige molenzaken heeft hij samen met de molenaars en de molenvrijwilligers zorg gedragen voor een goed onderhouden molen. Zijn betrokkenheid bij de molen blijkt uit de vele foto’s van de grootse Sprundelse Molenfeesten in 1977, waarop hij in klederdracht, samen met andere Sprundelaren per fiets het graan aanvoerde en vol belangstelling keek naar het vlegelen van het graan in de nabijheid van de molen. Hij was ook een steun en toeverlaat van de molenaars als die in de molen aan het werk waren. Zijn waakzaamheid kwam goed van pas toen in 2004 de molenaar, tijdens het malen op de kapzolder de molenas smeerde. Daarbij bleef hij met zijn trui achter een pin steken, waardoor hij door de draaiende as werd meegesleurd. Nadat buurtbewoner, Kees Vergouwen, hem had horen roepen en de molen tot stilstand had gebracht, kon de hulpactie op gang komen.

Samen met de molenvrijwilligers heeft Kees  ervoor gezorgd, dat de ontvangstruimte,  “Onderin de molen” een nieuwe uitstraling heeft gekregen. Hij begon met de trapkast, gevolgd door Ut Meulebarreke, de sidetable werd door hem helemaal aangepast aan de ronde vorm van de molen. Om er voor te zorgen dat de molenvrijwilligers geen koude voeten zouden krijgen, maakte hij voor het keukenblok een houten vlonder. Met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid kreeg Kees een sleutel van de molen zodat hij in alle rust en als het hem uitkwam zijn klussen perfect kon uitvoeren. Hierna maakte hij nog een ontwerp voor de nieuwe glazen wand in de invaart zodat het kozijn precies op maat gemaakt kon worden. Het project waarbij de molenluiken vervangen werden door molenraampjes heeft hij thuis, in zijn eigen werkplaats, helemaal uitgewerkt en de raampjes kant en klaar bij de molen afgeleverd.

   

Het laatste project, een nieuwe vitrinekast voor de invaart,  waar Kees bij betrokken werd, heeft hij niet meer af kunnen maken. Op zaterdag 12 maart, tijdens de NL doet, kwam hij nog even bij de molen naar de vrijwilligers kijken die bezig waren met het grondverven van de kast. De Molenstichting heeft afscheid genomen van Kees die we zullen blijven herinneren als de overbuurman die altijd bereid was belangeloos een steentje bij te dragen aan het in stand houden van molen De Hoop Sprundel.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Next on air:

Laden...

Laden

Laden…