MOOI BROEDSEIZOEN GIERZWALUWEN IN SPRUNDEL

Nadat de gierzwaluwen begin mei uit Afrika (zo’n 8000 km vliegen) terugkeerden, namen ze hun oude nestkasten weer in bezit. Het leidde in de wijk Koekoekstraat e.o. ertoe dat er minimaal 47 jonge gierzwaluwen uitgevlogen zijn. Van de 31 nestkasten waren er 29 met succes bezet. In 2020 waren 31 jongen, in 2021 – 44. In 2022 – 51.  Zo ziet de toekomst voor de gierzwaluwen er rooskleurig uit.

In het Binnenhof in Sprundel waren 5 kasten bezet met daarin minimaal 6 jongen. Controles in Schijf, Rucphen, Willebrord en Zegge leverden alleen gierzwaluwen aan de lucht op. Deze vogels hebben onder de dakpannen een nestplek gehad. In de Leeuwerikstraat in Willebrord maakten een aantal gierzwaluwen gebruik van de aanwezige steunberen bij de woningen.

Mogelijk kruipen ze via deze steunberen verder onder de dakpannen. Opnieuw waren er mensen die een gierzwaluwen kast hebben opgehangen. Dit betekent voor 2024 nieuwe kansen voor de gierzwaluwen om zich er in te vestigen. 90% van de gierzwaluwen zijn nu al op weg naar Afrika.
Met dank aan de mensen die hebben mee gekeken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…