NIEUWE WOONVORM ETTEN-LEUR

“Er zijn jarenlang te veel verkeerde woningen gebouwd. Grondgebonden gezinswoningen in rijtjes”, zegt architect Toon Klep van architectenbureau OSA.
“Ouderen blijven zitten waar ze zitten, omdat er geen alternatief is. Ze willen best naar een seniorenwoning, maar niet naar zo’n flatje met een piepklein balkonnetje. Als ik er op wijs dat ze een buitenruimte van 4 bij 6 kunnen krijgen, ook al is dat op 1 hoog, dan wil men wel”.
Architecten staken tijd en geld in een studie met als doel een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woon vraagstuk. ‘Multifunctioneel woonconcept’, heet het resultaat. Het zijn units, zes per blok, waarin verschillende functies onder één dak zitten. Het blok heeft twee symmetrische helften, een helft bestaat uit drie units. Elke helft heeft een ingang met twee voordeuren. Een is voor de begane grond, de tweede deur gaat naar de verdiepingen. De begane grond is voor senioren, een winkeltje of een ondernemer met kantoor aan huis. Op de eerste en tweede etage kunnen starters gehuisvest worden en als je de units samenvoegt kan er een gezin wonen.
Bijzonder aan de gebouwen is dat ze duurzaam zijn. De constructie is niet van staal maar van hout en er wordt niet gemetseld. Wil je iets aan de indeling wijzigen, dan is dat eenvoudig te regelen en hoeft er niet gesloopt te worden. Door het gebouw zo te ontwerpen dat het op verschillende manieren gebruikt kan worden, verleng je de levensduur. De huizen zijn gemaakt van kruislaaghout en het casco staat binnen een week. Het duurt wel zo’n 6 weken om de onderdelen te maken in de fabriek, maar op locatie hoeven ze alleen in elkaar geschroefd te worden. Wil je de ruimte(n) anders indelen, dan hoef je alleen de schroeven uit te draaien en weg is je tussenmuur. Alle units zijn voorzien van leidingen voor cv, water, riolering en elektra, op vaste plaatsen. Het gebruik van ruimtes is gemakkelijk te veranderen van een kantoor of starterswoning naar een woning voor een gezin. Kruislaaghout, is ademend, neemt vocht op dat het ook weer afgeeft als de bewoners weg zijn en is brandveilig. Wordt het hout heet, dan verschroeit alleen de buitenste laag. Het is zorgen dat de rook weg kan, maar verder alle tijd om naar buiten te komen.
De gemeente Etten-Leur heeft inmiddels met belangstelling kennis genomen van het woonconcept van OSA, die er ook mee naar woningcorporatie Alwel gaat. Enige weerstand wordt wel verwacht, veel aannemers zweren bij cementbouw en constructies van staal.
Een paar bouwbedrijven specialiseren zich al in het bouwen met bijvoorbeeld houtmassiefbouw.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Vinzzent - Niet Morgen Maar Vandaag

Laden...

Laden

Laden…