PADDENSTOELEN

Zwammen worden deze vruchtlichamen ook wel genoemd. Zij zijn als de bloemen van een netwerk van ondergrondse draden (zwamvlok). Deze zwammen verspreiden hun sporen als poederachtige deeltjes die meestal onder de hoed van de zwam verblijven tussen de lamellen. Natuurlijk zijn er ook soorten die op een andere manier hun sporen bij zich dragen. Paddenstoelen zijn er in grote hoeveelheden en soorten.

Sommige zijn erg giftig, andere eetbaar. Van belang is dat je paddenstoelen laat waar ze staan en voor alle veiligheid koop je paddenstoelen in de winkel. In de natuur zijn paddenstoelen/schimmels onmisbaar meestal als opruimer van blad, hout en dode dieren, soms ook als geneesmiddel. Bovendien leven zij samen met alle plantensoorten. Een bekend voorbeeld van die samenwerking is de vliegenzwam.

De schimmeldraden zitten vermengd met de wortels van berk, eik of grove den. De vliegenzwam maakt de voedingstoffen klein zodat de boom deze beter op kan nemen. In ruil hiervoor ontvangt de vliegenzwam suikers. Suikers kunnen paddenstoelen zelf niet aanmaken omdat zij bladgroen missen. In ons land komen 5250 soorten voor. 1619 soorten worden bedreigd. Geniet van hun schoonheid maar laat ze staan.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…