PROEF RATTEN AFSCHIETEN ROOSENDAAL GROOT SUCCES

Gewapend met een persluchtbuks en nachtkijker heeft een bestrijder donderdagavond 8 september de strijd aangebonden met de ratten in het Vrouwenhof. De gemeente test een nieuwe methode van bestrijding. Twee uur op jacht donderdagavond leverde tien dode ratten op. Een mooi resultaat voor een pilot.

De gemeente vindt het lastig om antwoord te geven op de vraag hoe groot het rattenprobleem in de stad precies is. Er wordt gewaarschuwd dat de overlast van ratten zal toenemen, maar in Roosendaal is het aantal overlastplekken al jaren stabiel. De bestrijding neemt steeds meer tijd in beslag. ,,Dezelfde rat wordt vaker gezien, voordat-ie wordt gevangen”, zegt een woordvoerder.

Daarnaast wordt het gebruik van rattengif op steeds meer plekken aan banden gelegd en zijn vallen of vangkooien pas na een tijdje effectief, omdat ratten slimme beesten zijn. Vooral oudere ratten blijken daar niet snel in te trappen. Gericht op ze schieten met een persluchtbuks lijkt dan een goed alternatief.

Natuurlijk kan niet iedereen zomaar als schutter aan de slag. Het gaat om een gecertificeerde rattenbestrijder, die begint met een observatie met een thermische camera om de situatie in beeld te krijgen. Hierna gebruikt hij een persluchtbuks en nachtzichtapparatuur. Uit het geweer komt een speciale loodvrije stopkogel, die de rat direct doodt. Die lichtgewicht kogeltjes zijn na dertig meter al niet langer gevaarlijk voor mensen of huisdieren.

Twee medewerkers van de gemeente ondersteunen de bestrijder. Eén daarvan houdt de omgeving in de gaten en zorgt dat er geen mensen in de buurt komen. De andere medewerker is de ‘spotter’. Hij gaat met een nachtkijker op zoek naar de ratten en geeft dat door aan de schutter. Dit maakt het werken efficiënter.

Hoewel de gemeente de methode vaker wil gebruiken, is nog niet nagedacht over specifieke locaties. Eerst gaat Roosendaal deze proef evalueren. De woordvoerder verwacht dat het jagen op ratten met een luchtbuks vooral van toepassing is in grotere, parkachtige omgevingen, waar een rat veel natuurlijk voedsel kan vinden.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Nu op de radio:

Lustige Lud - Bier, Schnapps und Apfelkorn

Laden...

Laden

Laden…