RE-ENACTMENT OPERATION PHEASANT

Vanaf 24 oktober werden Sprundelaren verrast doordat soldaten door het dorp trokken, te voet of in en op oude legervoertuigen. Ze speelden de bevrijding van West Brabant, 79 jaar geleden na. Ze startten in Kalmthout, sliepen van dinsdag op woensdag op de Rucphense hei. Woensdag t/m vrijdag hadden ze op een weiland bij St. Janstraat 66 een historisch kampement, om daarna verder te trekken.

Woensdagmiddag kon iedereen dat kamp bekijken. Er stond daar schitterend groot en klein materieel van weleer: tanks, grote en kleine voertuigen, veldkeuken en tenten. De aanhoudende regen maakte het voor de ruim 200 soldaten uit elf verschillende landen niet prettig, en het bezoek matig.  Ouderen die regen en de drassige wei trotseerden, haalden herinneringen op uit hun diensttijd.

In café De Drie Zwaantjes spraken burgermeester Marjolein van der Meer Mohr en wethouder René Lazeroms met Franks Fabianski, een 101-jarige Amerikaanse veteraan. Die maakte 79 jaar geleden de bevrijding van West-Brabant mee. Nu was hij voor het eerst terug, vergezeld van een dochter en kleindochter. De burgemeester verwoordde: “In zo’n gesprek hoor je wat er in de oorlog en daarachter schuilgaat”.

foto’s Toon vd Sanden

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…