RUCPHEN OPNIEUW LANDELIJK LONGKANKER-KOPLOPER

In 2015 stond Rucphen landelijk op nummer één wat betreft longkankerpatiënten. Ondanks pogingen in de afgelopen jaren van gemeente en GGD West-Brabant om inwoners te stimuleren om gezonder te leven en het roken te laten, is de koppositie van Rucphen onveranderd.

Vooral in St. Willebrord wordt door 65-plussers nog steeds veel gerookt. Cijfers van de GGD geven aan dat 25% van deze senioren zelf aangeeft niet zonder sigaretten te kunnen. Juist bij hen worden de meeste gevallen van longkanker vastgesteld, zeggen longspecialisten Bart Oppedijk en Keetie van Loenhout van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom. Zij zien het aantal longkankerpatiënten in Bravis jaarlijks toenemen van ruim 200 in 2018 naar 250 in 2021.

Toch nemen zij ferm afstand van het stigma dat veel longkankerpatiënten de ziekte aan zichzelf te wijten zouden hebben.

Rucphen wijst op de inzet van drie buurtsportcoaches in de gemeente. Ook wordt op scholen voorlichting gegeven om roken en drugsgebruik tegen te gaan en om nee te leren zeggen. Europees onderzoek wijst uit dat Nederland het bar slecht doet: we worden steeds dikker en roken blijft een probleem, ondanks de dalende trend.

Bron: BN de Stem

 

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

Laden...

Laden

Laden…